hrachhummus7-1040x650-5047142

Luštěniny jsou cenným zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a sacharidů a naopak neobsahují téměř žádný tuk. Také obsahují značné množství vitaminu skupiny B, fosforu a třeba taky železa. Hrách je dle mého velmi dobrou surovinou. Nejen, že stojí pár korun, ale taková hrachová kaše s osmaženou cibulkou nebo hustá hrachová polévka, to jsou klenoty české kuchyně.

Asi jako mnoho lidí, i já jsem si jednu dobu oblíbila cizrnový hummus, musím však říct, že jsem se ho už trochu přejedla, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet hummus i z jiné luštěniny. Volba tedy padla na žlutý hrách a musím říct, že nejsem vůbec zklamaná, ba naopak. V kombinaci s kvalitním pečivem či jen zeleninou je tohle výborná svačinka či lehká a zdravá večeře.

Na pořádnou dávku hrachového hummusu budete potřebovat:

  • 500 g žlutého půleného hrachu
  • 2 polévkové lžíce tahini pasty
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • nasekaná pažitka

Postup:

  1. Hrách přes noc namočte do vody. Druhý den slijte vodu, hrách opět zalijte novou vodou, osolte a vařte do měkka.
  2. Když je hrách uvařený, přidejte k němu tahini pastu, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl dle chuti, pepř a vše rozmixujte dohladka.
  3. Nakonec přidejte posekanou pažitku a důkladně ji do hummusu vmíchejte.
  4. Podávejte s pečivem či jen tak se zeleninou.

TIP: Hummus můžete ozdobit oříšky, semínky, baby špenátem či bylinkami a moc fajn je zakápnutí olivovým olejem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang