Luštěniny jsou cenným zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a sacharidů a naopak neobsahují téměř žádný tuk. Také obsahují značné množství vitaminu skupiny B, fosforu a třeba taky železa. Hrách je dle mého velmi dobrou surovinou. Nejen, že stojí pár korun, ale taková hrachová kaše s osmaženou cibulkou nebo hustá hrachová polévka, to jsou klenoty české kuchyně.
Asi jako mnoho lidí, i já jsem si jednu dobu oblíbila cizrnový hummus, musím však říct, že jsem se ho už trochu přejedla, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet hummus i z jiné luštěniny. Volba tedy padla na žlutý hrách a musím říct, že nejsem vůbec zklamaná, ba naopak. V kombinaci s kvalitním pečivem či jen zeleninou je tohle výborná svačinka či lehká a zdravá večeře.
Na pořádnou dávku hrachového hummusu budete potřebovat:
- 500 g žlutého půleného hrachu
- 2 polévkové lžíce tahini pasty
- šťáva z půlky citrónu
- 2 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- nasekaná pažitka
Postup:
- Hrách přes noc namočte do vody. Druhý den slijte vodu, hrách opět zalijte novou vodou, osolte a vařte do měkka.
- Když je hrách uvařený, přidejte k němu tahini pastu, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl dle chuti, pepř a vše rozmixujte dohladka.
- Nakonec přidejte posekanou pažitku a důkladně ji do hummusu vmíchejte.
- Podávejte s pečivem či jen tak se zeleninou.
TIP: Hummus můžete ozdobit oříšky, semínky, baby špenátem či bylinkami a moc fajn je zakápnutí olivovým olejem.