Já pro vás dneska mám recept na náš veleslavný silvestrovský dezert. Já vím, už je 16. ledna, ale mám dojem, že o mé, řekněme, pomalosti už se vyprávějí vševypovídající legendy, takže netřeba nic dodávat.
Poslední den v roce jsme letos pojali komorně a odpočinkově. Žádný bujarý mejdan se nekonal, což jsem pochopitelně oplakala, protože jsem proslavené pártyzvíře, zvlášť od té doby, co nepiju alkohol. Plán zněl jasně… Uděláme si pár zdravých pomazánek a dipů bez majonézy, nakrájíme si zeleninu a bagety, kamarádka udělá minipizzy a já nějaký odlehčený dezert.
Plán to byl vskutku jednoduchý a zdánlivě neprůstřelný. Ale jen do té chvíle, než jsme zjistili, že máme víc pomazánek než lidí. A v množství, které by uživilo větší vesnici. Trochu to nabouralo naší myšlenku, že po Vánocích nemusíme nic přehánět.
Poté, co jsem do sebe nacpala asi tak stou bagetku, jsem se kamaráda zcela nevinně zeptala, co je ještě v jeho báječné vajíčkové pomazánce s česnekem. „No, majonéza a sýr přece.“ Jasně. To dává smysl. Kdybych já se bývala byla držela své řepové a nebo té tvarohové s ořechy od kamarádky. Ale dejte do něčeho vejce a já jsem ztracená.
Můj původní záměr Silvestra bez žlučníkového záchvatu vzal za své, takže jsem schovala kelímek bílého jogurtu zpátky do lednice a vytáhla tučnou zakysanou smetanu. Když už, tak už! A přestože jsem si už svařila sirup z pošírování, vytasila jsem taky svou tajnou zbraň – karamelovo-perníkový sirup. A obojí byla skvělá volba. Ale nebojte, i s jogurtem a sirupem z pošírování jsou hrušky skvělé!
Protože jsem vařila hrušek hned šest, druhý den jsme s mužem měli ještě pohankové palačinky s jogurtem a plátky hrušek pokapaných sirupem z pošírování. Zbytek svařeného sirupu jsem totiž nalila do vyvařené sklenice, nechala vychladnout a dala do lednice. Třeba do čaje je báječný!
Hrušky pošírované v černém čaji, amarettu a koření
Ingredience:
- 3-4 hrušky
- 500 ml vody
- 150 g krupicového cukru
- 50 ml amaretta
- 1 sáček černého čaje
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/2 polovina vanilkového lusku
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 hvězdičky badyánu
- 10 tobolek kardamomu
- 10 hřebíčků
- 2 ruličky skořice
K podávání:
- kelímek zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- karamelovo-perníkový sirup nebo svařený sirup z pošírování
Postup
Vodu a amaretto nalijte do rendlíku, přisypte cukr, koření a přiveďte k varu. Když voda začne vřít, stáhněte teplotu na nižší stupeň, vhoďte do vody sáček s čajem a nechte ho minutu louhovat (pokud chcete dosáhnout výraznější čajové chuti, klidně i déle) a následně ho vyhoďte. Poté do vody vložte oloupané hrušky (stopku netrhejte, hrušky s ní vypadají líp) a pomalu vařte do změknutí. Bude to trvat zhruba 25-30 minut.
Hrušky můžete podávat teplé i vychladlé. Trochu každou hrušku zespoda seřízněte, aby lépe stála na talíři. Servírujte s kopečkem zakysané smetany (nebo řeckého jogurtu) a přelité karamelovo-perníkovým sirupem. Nebo můžete také na sirup svařit tekutinu, ve které se hrušky pošírovali.
Redakce Receptik.cz