Na podzim můžete nasbírat hrušky a jablka a udělat z nich výbornou zavařeninu.
Příprava
- Příprava: 2 hodiny
- Zpracování: 10 minut
- Celkem: 2 hodiny 10 minut
- Počet porcí: 7 půllitrů
Ingredience
- 16 šálků oloupaných a nakrájených čerstvých hrušek (asi 16 středně velkých)
- 4 šálky cukru
- 2 šálky vody
- 3 lžíce citronové šťávy
Postup
- V hrnci smíchejte hrušky, cukr, vodu a citronovou šťávu a přiveďte je k varu.
- Vařte odkryté 1 a 1/2 až 2 hodiny nebo dokud směs nezíská hustou konzistenci, která se dá roztírat.
- Odstavte z ohně.
- Horkou směs nalijte do sedmi horkých půllitrových sklenic, přičemž ponechte 0,5 cm volného prostoru.
- Odstraňte vzduchové bubliny a v případě potřeby upravte prostor pod víčkem přidáním horké směsi.
- Otřete okraje.
- Na sklenice nasaďte víčka a zašroubujte je tak, aby byla těsná na špičku prstu.
- Vložte sklenice do zavařovacího hrnce a dbejte na to, aby byly zcela zakryté vodou.
- Přiveďte je k varu a zpracovávejte 10 minut.
- Vyjměte sklenice a nechte je vychladnout.