Recept na hrubé listové těsto

DezertyDezerty, zákusky a poháry
Hrubé listové těsto

Použijte recept Gordona Ramsayho, když chcete rychle připravit listové těsto během několika minut.

Příprava

  • Příprava: 10 minut plus chlazení
  • Celkem: 10 minut
  • Počet porcí: 700 g

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 250 g másla pokojové teploty, ne měkkého
  • studená voda

Postup

  1. Do velké mísy prosejte 250 g hladké mouky a 1 lžičku jemné mořské soli.
  2. 250 g másla nahrubo rozlámejte na malé kousky, přidejte je do mísy a volně je do ní vetřete. Musí být vidět kousky másla.
  3. Udělejte v míse důlek a přilijte asi dvě třetiny 150 ml studené vody a míchejte, dokud nezískáte pevné hrubé těsto, v případě potřeby přidejte další vodu.
  4. Přikryjte potravinovou fólií a nechte 20 minut odpočívat v lednici.
  5. Vyklopíme na lehce pomoučenou desku, jemně prohněteme a vytvarujeme hladký obdélník.
  6. Těsto rozválíme pouze v jednom směru na trojnásobek šířky, tedy asi na 20×50 cm.
  7. Okraje udržujte rovné a rovnoměrné.
  8. Horní třetinu těsta přeložte dolů do středu, pak spodní třetinu nahoru a přes ni.
  9. Těsto otočte o čtvrtinu (doleva nebo doprava) a znovu rozválejte na trojnásobnou délku.
  10. Přeložte je jako předtím, přikryjte potravinovou fólií a před válením je nechte alespoň 20 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang