Použijte recept Gordona Ramsayho, když chcete rychle připravit listové těsto během několika minut.
Příprava
- Příprava: 10 minut plus chlazení
- Celkem: 10 minut
- Počet porcí: 700 g
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička jemné mořské soli
- 250 g másla pokojové teploty, ne měkkého
- studená voda
Postup
- Do velké mísy prosejte 250 g hladké mouky a 1 lžičku jemné mořské soli.
- 250 g másla nahrubo rozlámejte na malé kousky, přidejte je do mísy a volně je do ní vetřete. Musí být vidět kousky másla.
- Udělejte v míse důlek a přilijte asi dvě třetiny 150 ml studené vody a míchejte, dokud nezískáte pevné hrubé těsto, v případě potřeby přidejte další vodu.
- Přikryjte potravinovou fólií a nechte 20 minut odpočívat v lednici.
- Vyklopíme na lehce pomoučenou desku, jemně prohněteme a vytvarujeme hladký obdélník.
- Těsto rozválíme pouze v jednom směru na trojnásobek šířky, tedy asi na 20×50 cm.
- Okraje udržujte rovné a rovnoměrné.
- Horní třetinu těsta přeložte dolů do středu, pak spodní třetinu nahoru a přes ni.
- Těsto otočte o čtvrtinu (doleva nebo doprava) a znovu rozválejte na trojnásobnou délku.
- Přeložte je jako předtím, přikryjte potravinovou fólií a před válením je nechte alespoň 20 minut vychladnout.