Tento staromódní recept na hroznový koláč se sladkými, šťavnatými hrozny Concord ve dvojité krustě stojí za to!
Ingredience
- 1 rozmražené balení (cca 400 g) koláčového těsta s dvojitou kůrkou
- 5 šálků hroznů odrůdy Concord
- 1 a ¼ šálku bílého cukru
- ¼ hrnku hladké mouky
- 1 špetka soli
- ¾ lžičky citronové šťávy
- 1 a ½ lžíce nesoleného másla nakrájeného na malé kousky
Recept je na 8 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Na spodní rošt trouby položte plech. Jedno těsto na koláč vtlačte do 23 cm koláčové formy. Druhé těsto dejte stranou.
- Omyjte hrozny a zbavte je stopek. Vymačkejte dužinu ze slupek do velkého hrnce. Slupky vložte do velké mísy a dejte stranou.
- V hrnci rozmačkejte několik hroznů, aby se uvolnila šťáva. Postavte na středně nízký plamen a přiveďte k varu.
- Horkou směs dužiny přeceďte přes mlýnek, abyste odstranili semínka. Přidejte dužinu ke slupkám ve velké míse a vmíchejte citronovou šťávu.
- V samostatné misce smíchejte cukr, mouku a sůl. Vmíchejte je do hroznové směsi a nalijte na spodní těsto. Potřete máslem a přiklopte druhým těstem. Okraje těsta zvlníme a do horního těsta vyřízneme malé zářezy pro únik páry.
- Koláč vložte na plech do předehřáté trouby. Pečte, dokud není kůrka zlatohnědá a šťáva nezačne probublávat štěrbinami v horní kůrce, 45 až 50 minut.
- Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.