Připravte si domácí hroznový džem podle tohoto tradičního receptu.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba vaření: 30 minut
- Dodatečný čas: 8 hodin
- Počet porcí: 3,8 litru
Ingredience
- 1,5 kg hroznů
- 1/2 šálku vody
- 7 šálků bílého cukru
- 190 ml tekutého pektinu
Postup
- Hrozny roztřídíme, omyjeme a zbavíme stopek. Vložíme je do velkého kastrolu a rozdrtíme. Přidáme vodu, přikryjeme a na silném ohni přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a vaříme 10 minut. Odstavíme z ohně.
- Šťávu přelijeme do cedníku nad velkou mísou, aby se šťáva prolisovala. Necháme šťávu stát na chladném místě 8 hodin přes noc, aby se v džemu nevytvořily krystalky.
- Šťávu přecedíme přes dvojitou vrstvu vlhkého plátna.
- Odměříme 4 šálky šťávy do velkého hrnce. Vmícháme cukr a přivedeme k varu. Vmícháme pektin a necháme 1 minutu vařit. Odstavíme z ohně a odstraníme pěnu z povrchu.
- Džem přelijeme do horkých sterilních sklenic a uzavřeme sterilními víčky. Zpracujeme 5 minut ve vroucí vodní lázni.