Zahřát se hřejivou a exotickou chutí Indické polévky je jako cesta do vzdálených koutů světa přímo z pohodlí vaší kuchyně. Tato skvělá alternativa k tradičním polévkám vám přinese nejen hřejivé teplo, ale i bohaté aroma koření a chutí, které jsou charakteristické pro indickou kuchyni.

V chladnějších dnech není nic lepšího než se ponořit do hřejivých a kořeněných chutí indické kuchyně. A co kdybyste si tyto chutě přinesli do svého domova? Indická polévka je jednou z těch výtečných možností, jak si vychutnat pestrou paletu koření a ingrediencí, které tvoří spletitou symfonii chutí na vašem talíři.

V tomto článku vás provedeme recepty na různé varianty indické polévky z červené čočky, které vás zahřejí nejen na těle, ale i na duši. Od tradičních receptů po moderní variace – indická polévka vám nabídne cestu do tajů vůní a kulinářského umění v Indii. Základem pro polévku se může stát vydatný zeleninový vývar.

TIP: Vyzkoušet můžete také mrkvovou polévku nebo celerovou polévku.

Indicka polevka
Polévku z červené čočky můžete posypat sekaným koriandrem.

Červená čočka recepty

Červená čočka, malý a výživný skvost, je nejen bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, ale také základem pro vytvoření široké škály chutných pokrmů. Její unikátní chuť a snadná stravitelnost ji činí oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních po celém světě.

Z čerstvých polévek po lahodné saláty a dokonce i kari, červená čočka se stává základním kamenem mnoha receptů. Díky své rychlé přípravě a schopnosti absorbovat chuť koření a omáček se stává červená čočka nepostradatelným prvkem pro vytváření chutných, zdravých a vyvážených jídel.

Indická čočková polévka – indická polévka z červené čočky

Tato čočková polévka se jistě stane jednou z vašich oblíbených. Kombinace pikantní kari pasty a zázvoru společně s lahodným nasládlým kokosovým mlékem je zkrátka božská. Jak ji připravit?

Ingredience na indickou čočkovou polévku

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 3/4 hrnku červené čočky
  • 1 velké masité rajče
  • 3/4 hrnku rajčatové pasty
  • 1/2 lžičky koriandrových semínek
  • kousek zázvoru dle chuti
  • chilli paprička dle chuti
  • 1 lžička žluté kari pasty
  • 200 ml kokosového mléka
  • limetová šťáva
  • 3 hrnky vody
  • 2 lžíce kokosového oleje (nebo ghí)

Postup na indickou čočkovou polévku

  1. Cibuli a mrkev nakrájíme na drobné kostičky a pomalu je orestujeme na rozpáleném oleji. Po několika minutách restování přidáme koriandrová semínka, strouhaný zázvor a kari pastu a necháme společně orestovat a rozvonět.
  2. Do takto připraveného základu přidáme nakrájené rajče, chilli papričku, čočku a rajčatovou pastu. Zalijeme vodou a necháme společně cca 30 minut povařit.
  3. Hotový základ rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém, který dle chuti dochutíme kokosovým mlékem, limetovou šťávou, solí a pepřem. Servírujeme zakápnuté kokosovým mlékem.

Kari z červené čočky – recept

Kari z červené čočky je lahodným a výživným pokrmem, který spojuje bohatost chuťových dojmů indické kuchyně s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny z červené čočky.

Tato aromatická směs koření a čočky vytváří skvělou harmonii chutí a zahřívá vaše smysly. Připravte si toto kari plné chutí a podmanivých vůní jako poctu indické kuchyni a vašemu vlastnímu zdraví.

TIP: Ochutnejte také veganskou mrkvovou polévku nebo polévku z červené řepy.

Ingredience na kari z červené čočky

  • 1 hrnek červené čočky (propláchnutá a namočená)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 paprika (nakrájená na plátky)
  • 1 rajče (nakrájené na kostičky)
  • 2 lžíce kari koření
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky (volitelné, podle pálivosti)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce oleje
  • sůl podle chuti
  • čerstvý koriandr na zdobení

Postup na kari z červené čočky

  1. Příprava červené čočky: Červenou čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji namočenou podle pokynů na obalu.
  2. Smažení cibule a česneku: Ve velké pánvi zahřejte olej a osmahněte na něm nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho krátce, dokud nezačne vonět.
  3. Přidání koření: Přidejte kari koření, mletou kurkumu, koriandr, kmín a červenou papriku (pokud používáte). Směs koření promíchejte a nechte chvíli pod smícháním vařit, aby se uvolnily vůně.
  4. Přidání zeleniny: Přidejte nakrájenou papriku a rajče. Promíchejte a vařte několik minut, dokud se zelenina nezačne mírně změkčovat.
  5. Přidání červené čočky: Přidejte namočenou a propláchnutou červenou čočku. Promíchejte s ostatními ingrediencemi.
  6. Přidání kokosového mléka: Přilijte kokosové mléko do pánve a promíchejte. Přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném plameni, dokud se čočka nesvaří.
  7. Dochucení a podávání: Dochutíme solí dle chuti. Hotové kari podávejte s rýží nebo chlebem, ozdobené čerstvým nasekaným koriandrem.
Indicka polevka
Polévku můžete servírovat s opečeným pečivem.

Polévka z červené čočky a mrkve – recept

Kombinace červené čočky a sladkých mrkví vytváří nejen poutavou barvu, ale i bohatou chuť v této výživné polévce. Polévka z červené čočky a mrkve je plná živin, bílkovin a vlákniny, které posilují vaše zdraví a nabízejí vám hřejivou pohodu během chladných dní.

Ingredience na polévku z červené čočky a mrkve

  • 1 hrnek červené čočky (propláchnutá a namočená)
  • 2 velké mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 4 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 konzerva rajčat (bez kůžiček, nakrájená)
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo koriandr)
  • kyselá smetana nebo jogurt (na podávání)

Postup na polévku z červené čočky a mrkve

  1. Příprava červené čočky: Červenou čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji namočenou podle pokynů na obalu.
  2. Smažení cibule a česneku: Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  3. Přidání koření: Přidejte mletou kurkumu, koriandr a kmín. Promíchejte a nechte chvíli vařit, dokud koření nezačne vonět.
  4. Přidání zeleniny: Přidejte nakrájenou mrkev a nasekaný česnek. Směs promíchejte a vařte několik minut, dokud se zelenina mírně nezměkčí.
  5. Přidání červené čočky: Přilijte namočenou červenou čočku a promíchejte s ostatními ingrediencemi.
  6. Přidání tekutiny: Přidejte zeleninový vývar a nakrájená rajčata. Promíchejte a přiveďte směs k varu.
  7. Vaření polévky: Snižte teplotu a nechte polévku vařit přibližně 20-25 minut, dokud červená čočka a mrkev nezměknou.
  8. Dochucení a podávání: Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Hotovou polévku můžete podávat ozdobenou čerstvými bylinkami a se lžící kysané smetany nebo jogurtu na povrchu.

Mrkvová polévka s kokosovým mlékem – recept

Vychutnejte si harmonii chutí sladkých mrkví a krémového kokosového mléka v této lahodné mrkvové polévce. Tento recept nabízí osvěžující a zároveň hřejivou kombinaci, která potěší vaše chuťové pohárky a poskytne vám výživný oběd či večeři.

Ingredience na mrkvovou polévku s kokosovým mlékem

  • 4 velké mrkve (oloupané a nakrájené na kolečka)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu

Postup na mrkvovou polévku s kokosovým mlékem

  1. Příprava zeleniny: Oloupejte a nakrájejte mrkve na kolečka. Nasekejte cibuli a česnek.
  2. Smažení cibule a česneku: Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  3. Přidání koření: Přidejte mletou kurkumu zázvor, koriandr a kmín. Promíchejte a nechte chvíli vařit, dokud koření nezačne vonět.
  4. Přidání zeleniny: Přidejte nakrájené mrkve a nasekaný česnek. Směs promíchejte a vařte několik minut, dokud se zelenina mírně nezměkčí.
  5. Přidání tekutin: Přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar. Promíchejte a přiveďte směs k varu.
  6. Vaření polévky: Snižte teplotu a nechte polévku vařit přibližně 20-25 minut, dokud mrkev nezměkne.
  7. Zjemnění a dochucení: Polévku rozmixujte pomocí mixéru na hladkou konzistenci. Pokud chcete polévku jemnější, můžete ji protáhnout sítem. Dochutíme solí a pepřem dle chuti.
  8. Podávání: Hotovou mrkvovou polévku podávejte ozdobenou čerstvou nasekanou petrželkou nebo koriandrem. Můžete ji doplnit kouskem chleba nebo grilovanými kousky kuřecího masa pro ještě bohatší chuťový zážitek.

Dhal z červené čočky – indický dhal – recept

Dhal z červené čočky je klasickým jídlem indické kuchyně, který zaujme svou bohatou chutí, výživnými složkami a jednoduchým přípravným postupem. Tato aromatická směs čočky, koření a zeleniny nabízí lahodný zážitek plný exotických vůní a hřejivého komfortu.

Ingredience na dhal z červené čočky

  • 1 hrnek červené čočky (propláchnutá a namočená)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce oleje (např. kokosového)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté papriky (jemná nebo pálivá, podle preference)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 hrnek čerstvého špenátu (nasekaného)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý koriandr na ozdobu
  • čerstvá citronová šťáva

Postup na dhal z červené čočky

  1. Příprava červené čočky: Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji namočenou podle pokynů na obalu.
  2. Smažení cibule a česneku: Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  3. Přidání koření: Přidejte mletý koriandr, kmín, mletou papriku a skořici. Promíchejte a nechte chvíli vařit, dokud koření nezačne vonět.
  4. Přidání červené čočky a zeleniny: Přidejte namočenou červenou čočku, nasekaný česnek a nakrájený špenát. Směs promíchejte a vařte několik minut, aby zelenina zvětrala.
  5. Přidání tekutin: Přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar. Promíchejte a přiveďte směs k varu.
  6. Vaření dhalu: Snižte teplotu a nechte dhal vařit přibližně 20-25 minut, dokud se čočka nesvaří do měkka.
  7. Dochucení a podávání: Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Při podávání ozdobte čerstvým nasekaným koriandrem a pokapejte čerstvou citronovou šťávou.
Indicka polevka z cervene cocky
Kořením rozhodně nemusíte šetřit.

Na závěr tohoto článku je jasné, že indické polévky z čočky přinášejí do našich jídelníčků nejen vynikající chuťový zážitek, ale také bohatou výživovou hodnotu. Červená čočka je vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny a živin, které prospívají našemu zdraví.

Kombinace různých druhů koření, zeleniny a dalších ingrediencí vytváří skvělé harmonie chutí, které jsou charakteristické pro indickou kuchyni.

Ať už si vyberete dhal, polévku z červené čočky s kokosovým mlékem nebo jinou variantu, určitě nebudete zklamáni. Tyto recepty hřejí nejen naše tělo, ale i naši duši, a to díky jedinečné kombinaci přísad a tradičního přístupu k vaření. Nechte se unést exotickými vůněmi a bohatými chutěmi indických polévek z čočky a objevte nový rozměr vašich kulinářských dobrodružství.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang