Hráškové pyré je oblíbeným pokrmem v restauracích. Oblíbeným pro zářivou barvu, kterou dodá talíři. Slouží jako příloha a omáčka.
Co je to hráškové pyré?
Je to doslova uvařený hrášek, který se rozmixuje na hladké pyré. Chutná jako hrášek – je sladký a má poměrně jemnou chuť.
Chcete-li připravit hráškové pyré správně, tak jak to dělají restaurace, začněte osmahnutím česneku a ešalonu na másle před přidáním hrášku a vývaru. Tento malý krok navíc je opravdu důležitý. Hráškové pyré díky němu chutná luxusně.
Scezení – pro mimořádně hladké pyré
Pokud chcete dosáhnout výsledku jako v restauraci, protlačte ho přes cedník nebo síto. Je to snadné, pomocí gumové stěrky to trvá méně než 1 minutu.
Když to uděláte, bude hrachové pyré hedvábně hladké jako to, kterým se zdobí talíře v nóbl restauracích.
Ingredience
- 1 kg mraženého hrášku
- 125 g másla
- 2 stroužky česneku, mletého
- 2 středně velké ešalony , jemně nakrájené
- 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru / bujónu
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky bílého pepře
Postup
- Máslo rozpusťte v hrnci na mírném ohni.
- Přidejte česnek a ešalony a restujte je 3 minuty.
- Přidejte mražený hrášek a vývar.
- Zvyšte teplotu, pak přikryjte a snižte teplotu na střední.
- Vařte 2 minuty.
- Z hrnce odeberte 1/3 hrnku tekutiny, kterou si ponechte.
- Hrášek a zbývající tekutinu přendejte do kuchyňského robotu.
- Přidejte sůl, pepř a případně mátu.
- Rozmixujte.
- Pro extra hladkou konzistenci ji protlačte gumovou stěrkou přes cedník.
- V případě potřeby přidejte více soli a pepře – nezapomeňte, že to nemá být silně ochucené nebo kořeněné.
- Podávejte ke svému oblíbenému pokrmu.