Připravte si mražené hranolky v horkovzdušné fritéze a uvidíte, že budou chutnat jako v restauraci. Jsou křupavější, než když je připravíte v troubě. Takto se dají připravit i americké brambory, nebo další mražené bramborové přílohy.
Hranolky z horkovzdušné fritézy jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat lahodnou svačinu bez tuku a kalorií navíc. Hranolky smažené na vzduchu se připravují tak, že se k přípravě brambor místo oleje používá horký vzduch.
Při tomto způsobu přípravy hranolek je výrobek na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný, bez přidání všech nezdravých tuků.
Ingredience na hranolky z horkovzdušné fritézy
- 0,5 kg mražených hranolek
- Sůl
Postup na hranolky z horkovzdušné fritézy
- Fritézu zahřejte na 200 °C.
- V případě potřeby pracujte v dávkách a do koše vložte až 0,5 kg mražených hranolek v jedné vrstvě (mohou se dotýkat, ale neměly by se překrývat).
- Dejte smažit a v polovině fritování jemně zatřepejte košem, dokud hranolky nebudou zlatohnědé a křupavé.
- Přendejte je do servírovací mísy. Posypte solí a promíchejte.
Horkovzdušná fritéza recepty
V horkovzdušné fritéze můžete připravit kromě příloh i hlavní jídlo nebo dokonce dezert. Přinášíme vám několik tipů, co se v této fritéze dá uvařit.
Pečené brambory – recept
Ingredience
- 1 kg brambor
- 1 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
Postup
- Brambory nakrájejte na stejně velké kousky, aby nebyly příliš velké. Vařte je 5 minut v páře v napařovací misce nad hrncem s vroucí vodou nebo je 5 minut mírně povařte. Dobře je osušte.
- Vyklopte osušené brambory na dno fritézy. Přidejte olej a vše promíchejte, aby se brambory dobře obalily. Nastavte fritézu na 30 minutovou přípravu při 190 °C.
- Zkontrolujte, zda jsou brambory propečené, a pokud nejsou dostatečně měkké nebo hnědé, vařte dalších 5-10 minut. Dobře je dochuťte.
Růžičková kapusta z fritézy – recept
Ingredience
- 350 g čerstvé růžičkové kapusty nebo 250 g mražené kapusty
- 1 lžička rostlinného oleje
- nakrájená slanina, chilli vločky nebo nasekané pražené lískové oříšky (nepovinné)
Postup
- Fritézu zahřejte na 180 °C. Pokud používáte čerstvé kapustičky, ořízněte je a vyklopte do mísy.
- Pokapejte je olejem, dobře okořeňte a promíchejte. Uspořádejte kapustičky do koše fritézy v jedné vrstvě a smažte je 10-15 minut, v polovině smažení je promíchejte.
- Pokud vaříte ze zmrazených kapustiček, vyklopte je do koše fritézy a vařte 10-15 minut podle toho, jak zlatavé je máte rádi.
- Vyjměte je, vyklopte na talíř a posypte některou z navrhovaných volitelných surovin, pokud máte rádi.
Kuřecí stehna v horkovzdušné fritéze – recept
Ingredience
- 1 lžička papriky
- ½ lžičky směsi bylinek
- ½ lžičky sušeného česneku (nepovinné)
- 4 kuřecí stehna s kostí
- 1 lžička olivového oleje
Postup
- Smíchejte papriku v misce s bylinkami a česnekovým granulátem, pokud používáte, spolu s ½ lžičky soli a ½ lžičky mletého černého pepře.
- Rozsypte na talíř. Kuřecí stehna potřete olejem a poté je obalte ve směsi koření.
- Vložte je do koše fritézy a 10 minut je při 180 °C smažte kůží dolů. Otočte je a smažte dalších 10-15 minut, dokud nejsou propečená a kůže není křupavá.
- Upečení zkontrolujete tak, že nejsilnější část stehna propíchnete nožem a zjistíte, zda z něj vytéká šťáva. Ihned vyjměte z fritézy, aby kůže nezměkla.
Muffiny z fritézy – recept
Ingredience
- 60 ml rostlinného oleje
- 75 g bílého jogurtu
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 100 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- ¼ lžičky sody bikarbony
- 75 g borůvek, čokoládových lupínků nebo sušeného ovoce
Postup
- Fritézu zahřejte na 160 °C po dobu 2 minut.
- Ve velké míse smíchejte olej, jogurt, vejce a mléko, poté vmíchejte cukr, mouku a sodu bikarbonu a dobře spojte.
- Přisypte borůvky, čokoládové lupínky nebo sušené ovoce, pokud je používáte. Směs lžící rozdělte do silikonových košíčků nebo do formy na muffiny naplněné papírovými košíčky do tří čtvrtin.
- Mělo by se vám podařit upéct 6-8 muffinů, ale možná je budete muset péct po částech.
- Vložte košíčky nebo plech do fritézy a pečte 12-15 minut, dokud muffiny nezískají zlatohnědou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Domácí hranolky v horkovzdušné troubě – recept
Hranolky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh, milují je dospělí i děti. Vyzkoušejte je jako přílohu ke steaku, smaženému sýru, nebo obalovaným žampionům. Klasické hranolky jsou spíš dietním prohřeškem, protože jsou smažené. Vyzkoušejte proto recept na tyto pečené hranolky v horkovzdušné troubě, překvapí vás, jak jsou dobré.
Ingredience na domácí hranolky v horkovzdušné troubě
- 1 kg brambor
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl na dochucení
Postup na domácí hranolky v horkovzdušné troubě
- Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou pak na 180 °C.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na silné hranolky.
- Opláchneme je a důkladně osušíme kuchyňským papírem.
- Osušené hranolky promícháme s olejem a rozložíme v jedné vrstvě na dva velké nepřilnavé plechy, které můžeme ještě vyložit pečicím papírem.
- Hranolky rozložíme v dostatečné vzdálenosti od sebe – pokud je příliš namačkáme k sobě, spíš se podusí, než propečou.
- Pečeme dozlatova, trvá to 30-40 minut, párkrát hranolky obrátíme obracečkou. Na závěr osolíme.
Mražené hranolky v troubě – recept
Recept, jak v troubě udělat z mražených hranolek stejně křupavé jako ty na oleji.
Ingredience na mražené hranolky v troubě
- 1 balíček mražených hranolek vhodných do trouby
- olej a sůl podle potřeby
Postup na mražené hranolky v troubě
- Pečící plech vyložíme papírem na pečení. Rozprostřeme na něj požadované množství hranolek a necháme na stole.
- Teprve nyní si zapneme troubu na teplotu, jaká je uvedená na sáčku. Když se trouba rozehřeje, vložíme do ní hranolky. Po deseti minutách plech vyndáme. Zastříkneme olejem (asi 1 lžíce) a promícháme.
- Hranolky vrátíme zpátky do trouby a dopečeme. Asi za 10 – 15 minut jsou zlatavé a křupavé. Osolíme, promícháme a necháme si chutnat.
- Po prvním zapečení se totiž odpaří namražená voda a hranolky nejsou zvlhlé. Smícháním s olejem se vytvoří zlatavá krustička. Uvnitř jsou měkké a navrchu křupavé.
- Křupavé hranolky z trouby podáváme jako přílohu například k různě připraveným masům nebo smaženým sýrům.
Pečené brambory v horkovzdušné troubě – recept
Recept na báječné křupavé brambory, které podávejte jako přílohu ke steaku nebo třeba k pečené vepřové panence. Doplňte lehkým mrkvovým salátem s jablkem a uvidíte, jaký budete slavit úspěch.
Ingredience na pečené brambory v horkovzdušné troubě
- 600 g brambor se slupkou, dobře omytých nakrájených na 0,5 cm plátky
- 1/2 chilli papričky bez semínek, nakrájené na tenké nudličky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- sůl
- pepř
- tymián nebo provensálské koření
- olivový olej
Postup na pečené brambory v horkovzdušné troubě
- Brambory dáme do pekáčku, osolíme, lehce opepříme, přidáme tymián, chilli papričku, česnek, vše zalijeme olejem a promícháme tak, aby všechny kousky brambor byly obalené kořením a olejem.
- Pečeme v horkovzdušné troubě na 200 °C, cca 1/2 hod, až jsou brambory měkké – délka pečení závisí hodně na druhu brambor.
- Během pečení občas promícháváme a odškrabujeme ode dna.
Opečené brambory – recept
Recept, kde zužitkujete zbylé uvařené brambory. Starší uvařené brambory mají změněnou strukturu škrobů a jsou pevnější.
Opečení z jedné strany jim vytvoří krásnou křupavou vrstvu a zároveň tak akorát prohřeje zbytek. Jako obměnu zkuste petrželku vyměnit za estragon.
Ingredience na opečené brambory
- předem uvařené brambory, ideálně varný typ A
- čerstvá petržel
- olej
- sůl, pepř
- máslo
Postup na opečené brambory
- Těsně před vařením si připravíte petrželku. Je potřeba ji dobře oprat, osušit a obrat lístky.
- Brambory pak nakrájejte na stejně velké kostky. V pánvi rozehřejte olej a přidejte brambory pouze v jedné vrstvě. Opékejte poměrně zprudka, bez pohybu na pánvi a bez obracení.
- Cílem je jen jedna opečená strana krásně do zlatohněda. Jakmile jsou brambory opečené, dejte je stranou a opečte i zbytek várky.
- Brambory, které odpočívají, proložte kousky másla a nechte je pomalu rozpustit. V téhle fázi brambory podle potřeby dochuťte solí a pepřem a promíchejte s nasekanou petrželí.
- Jakmile budete mít všechno pohromadě, ihned podávejte.
Jak dlouho vařit brambory ve slupce?
Pokud chcete rodinu překvapit bramborovým salátem, pak brambory vařte ve slupce. Důležité je, abyste v obchodě sáhli po varném typu brambor na salát. Vyberte zhruba stejně veliké kusy.
Brambory pečlivě umyjte a zbavte případných klíčků. Jak dlouho vařit brambory na salát? V dostatečném množství vody vařte brambory ve slupce přibližně 20 minut.
- Brambory před vařením můžete propíchat vidličkou, budete mít tak jistotu, že velké kusy nebudou nedovařené.
- Když přidáte do vody k bramborám vařeným ve slupce sůl anebo olej, tak vám nepopraskají.
- Brambory vařené ve slupce po uvaření rychle zchlaďte studenou vodou, budou se pak lépe loupat.
- Brambory by měly mít v hrnci dostatek místa, aby se dobře a rovnoměrně uvařily.
- Nejvíce vitamínů si zachovají brambory připravené v páře.
Recept na americké brambory
Na americké brambory můžete klidně použít i trochu starší a měkčí brambory – vůbec to nevadí. Můžete také experimentovat s kořením. Určitě ale doporučujeme nakrájené brambory promíchat v míse s olejem. Díky tomu se rovnoměrně obalí olejem a posléze se rovnoměrně upečou v troubě.
Ingredience na americké brambory
- Malé nebo střední brambory
- Sůl
- Koření dle chuti, např. Knorr Americké brambory
- Olivový olej
Postup na americké brambory
- Brambory důkladně omyjeme, neškrábeme. Nakrájíme na měsíčky.
- Ve větší míse smícháme měsíčky brambor s kořením a olivovým olejem, mělo by stačit pár lžic. Pokud nemáme olivový olej, klidně použijeme slunečnicový.
- Na plech položíme pečicí papír a vyskládáme na něj brambory. Ideálně by se neměly dotýkat – lépe se pak upečou. Osolíme, opepříme.
- Pečeme 10 min na 200 °C, potom snížíme na 150 °C a pečeme ještě cca 40 minut. Každý typ nebo várka brambor jsou jiné, tak průběžně ochutnáváme, dokud nejsou brambory na povrchu pěkně upečené a vevnitř udělané.
Americké brambory spousta lidí vnímá podobně jako hranolky. Přitom na rozdíl od nich se americké brambory pečou v troubě s minimem tuku, takže jde o zdravou přílohu.
Hranolky smažené v horkovzdušné fritéze jsou snadným způsobem, jak si vychutnat chutnou a zdravější verzi klasických oblíbených hranolků.
Jejich příprava je rychlá a snadná a výsledek vás jistě potěší. Hranolky z horkovzdušné fritézy jsou skvělou volbou pro ty, kteří se snaží vybírat zdravější potraviny.