Hranolky si nemusíte dávat jen v restauracích nebo v rychlém občerstvení. Díky našemu receptu se naučíte připravit lahodné domácí hranolky ve fritovacím hrnci, které skvěle doplní nejen masové pokrmy, ale i fazolový burger.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 35 minut
Ingredience
- 4 kusy 10 až 13 cm dlouhých brambor
- 2 l řepkového oleje
- 1 polévková lžíce mořské soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Oloupejte boky brambor, konce nechte se slupkou. Nakrájejte brambory na 1 cm plátky a poté je nakrájejte na 1 cm dlouhé tyčinky.
- Naplňte velkou mísu vodou, ponořte do ní brambory a namočte je na 30 minut až 24 hodin. Tím se z brambor odstraní přebytečný škrob a zabrání se jejich oxidaci.
- Ve fritovacím hrnci rozehřejte olej na teplotu 160 °C.
- Vyjměte brambory z vody a osušte je, abyste odstranili přebytečnou vodu. Do rozpáleného oleje přidejte 2 hrsti brambor. Nad bramborami by mělo být alespoň 2,5 cm oleje.
- Smažte 5 až 7 minut, dokud brambory nezískají světle hnědou barvu. Brambory sceďte, jemně z nich vyklepejte přebytečný olej a nechte je okapat na mřížce. Postup opakujte, dokud nejsou všechny brambory částečně uvařené.
- Zvyšte teplotu oleje na 180 °C. Brambory opět vařte po 2 hrstech asi 2 minuty, dokud nezískají zlatavou barvu. Vyjměte je z oleje, oklepejte z nich přebytečný olej a v míse je lehce osolte a opepřete. Postup opakujte, dokud nejsou všechny brambory uvařené.