Hrachová polévka je nejlepší s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobená petrželkou.
Ingredience
- 30 dkg hovězích a telecích kostí
- sůl
- několik zrnek celého pepře
- menší cibule
- kousek celeru
- jedna malá mrkev
- jedna petržel
- 20 dkg hrachu
- 10 dkg sádla
- 8 dkg hladké mouky
- mletý pepř
- česnek (třený)
- polévkové koření
- majoránka
- petrželová nať
- smažené kostičky z rohlíku
Postup
Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme. Hrách, který si musíme nejlépe den předem namočit slijeme z této vody dáme vodu čerstvou a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme.
Z části sádla a z mouky připravíme jíšku, a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme. Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, pepř a dále zvolna vaříme. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek, dochutíme polévkovým kořením, drcenou majoránku. Klasická hrachová polévka je hotová.
TIP: Hrách patří také do vynikající luštěninové hrstkové polévky.