Verze klasického steakového pokrmu podle Gordona Ramsayho – skvělá podívaná pro zvláštní příležitost.
K panence navíc můžete podávat jako přílohu i zdravé a chutné fazolky.
Příprava
- Celková doba přípravy a vaření: 2,5 hod.
- Počet porcí: 6
- Obtížnost: velmi náročné
Ingredience
- kvalitní hovězí svíčková o hmotnosti cca 1 kg
- 3 lžíce olivového oleje
- 250 g kaštanových hub (příp. také lesní houby)
- 50 g másla
- 1 velká snítka čerstvého tymiánu
- 100 ml suchého bílého vína
- 12 plátků prosciutta
- 500 g balení rozmraženého listového těsta
- mouka na poprášení
- 2 žloutky vyšlehané s 1 lžičkou vody
Postup
- Předehřejeme si troubu na 220 °C (horkovzdušnou) nebo 200 °C (plynovou).
- Položíme 1 kg hovězí svíčkové na pečící plech, potřeme ji 1 lžící olivového oleje, opepříme a pečeme 15 minut pro střední propečení (medium rare) nebo 20 minut pro medium. Když je hovězí maso propečené podle našich představ, vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout, poté ho dáme na 20 minut vychladit do lednice.
- Zatímco hovězí maso chladne, nakrájíme kaštanové příp. lesní houby co nejjemněji, aby měly strukturu hrubé strouhanky. Můžeme k tomu použít kuchyňský robot, ale nesmíme zapomenout houby rozmělnit, aby se z nich nestala kaše.
- Na velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a 50 g másla a na středním plameni za častého míchání restujeme houby s velkou snítkou čerstvého tymiánu dokud nezměknou, asi 10 minut.
- Houbovou směs okořeníme, zalijeme 100 ml suchého bílého vína a vaříme asi 10 minut dokud se všechno víno nevstřebá. Směs by měla při míchání držet tvar.
- Houbovou směs vyjmeme z pánve aby vychladla a tymián vyhodíme.
- Přes velké prkénko překryjeme dva kusy potravinářské fólie. Na fólii položíme 12 plátků sušené šunky, a to mírně přes sebe ve dvojité řadě.
- Na prosciutto rozetřeme polovinu houbové nádivky, poté na něj položíme hovězí filet a rozetřeme zbývající nádivku.
- Pomocí okrajů potravinářské fólie obtáhneme prosciutto kolem hovězího filetu a poté jej srolujeme do tvaru klobásy, přičemž konce potravinářské fólie stočíme, abychom ji utáhli.
- Zatímco budeme válet těsto, hovězí filet necháme odpočívat.
- Pracovní plochu poprášíme trochou mouky. Třetinu z 500 g balení listového těsta rozválíme na pruh o rozměrech 18×30 cm a položíme na nepřilnavý plech.
- Vyválíme zbývající část těsta na rozměr asi 28×36 cm.
- Rozbalíme hovězí filet z potravinové fólie a položíme ho doprostřed menšího pruhu těsta.
- Rozšleháme 2 žloutky s 1 lžičkou vody a potřeme s nimi okraje těsta a horní a boční strany zabaleného hovězího filetu.
- Pomocí válečku opatrně zvedneme a přetáhneme větší kus těsta přes hovězí filet a dobře ho přitlačíme ke stranám.
- Ořízneme spoje, abychom dosáhli asi 4 cm okraje. Okraj utěsníme okrajem vidličky nebo rukojetí lžíce.
- Celý povrch potřeme žloutkem a hřbetem nože naznačíme hovězí wellington dlouhými šikmými čarami, přičemž dáváme pozor, abychom neřízli do těsta.
- Chladíme nejméně 30 minut a maximálně 24 hodin. Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou) nebo 180 °C (plynovou).
- Hovězí wellington potřeme ještě trochou žloutku a pečeme dozlatova a dokřupava 20-25 minut pro středně propečené maso (medium rare) nebo pro medium propečení. Před podáváním necháme 10 minut odstát a podáváme nakrájené na silné plátky.