hovezi-stroganoff-2

Tento recept vám zabere více času než klasický Stroganoff, ale můžete na něj použít i tučnější části hovězího masa, jako např. krk nebo líčka.

Ingredience

  • 1,75 kg hovězího krku nakrájeného asi na 4 cm kostky
  • 1,5 lžičky soli a pepře
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g másla
  • 1 velká cibule, rozpůlená a nakrájená na 1 cm plátky.
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 60 g hladké mouky
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 300 g zakysané smetany

Na ochucené žampiony:

  • 45 g másla
  • 700 g žampionů , nakrájených na 0,5 cm silné plátky
  • 3 stroužky česneku, jemně mleté
  • 1/2 lžičky soli a pepře

Postup

  1. Hovězí maso osušíme a poté celé posypeme solí a pepřem.
  2. Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte na prudkém ohni 1 lžíci oleje. Přidejte hovězí maso v jedné vrstvě zprudka opečte po celém povrchu – asi 4 minuty. Vyjměte a zopakujte to se zbytkem hovězího masa, podle potřeby přidejte více oleje.
  3. Hrnec nechte trochu vychladnout a poté jej vraťte na sporák. Rozpusťte polovinu másla a 3 minuty na něm smažte česnek a cibuli, dokud nezměknou.
  4. Povrch posypte moukou a promíchejte. Přidejte hořčici a promíchejte – bude vypadat lepkavě, to nevadí, rozpustí se.
  5. Za stálého míchání přilijte asi polovinu hovězího vývaru a pak promíchejte, aby se moučná směs v tekutině rozpustila. Poměrně rychle zhoustne na konzistenci podobnou husté kaši.
  6. V případě potřeby přejděte na šlehání metličkou, aby se v ní nedělaly hrudky. Poté přidejte zbývající vývar, dobře promíchejte, seškrábejte dno hrnce a přiveďte k varu.
  7. Přeneste veškerou tekutinu do pomalého hrnce. Přidejte hovězí maso a vařte 8 hodin na nízkém stupni nebo 5 hodin na vysokém stupni.
  8. Připravte si ochucené žampiony. Na velké pánvi na prudkém ohni rozpusťte polovinu másla. Přidejte polovinu žampionů a smažte je téměř dozlatova (~3 minuty).
  9. Přidejte polovinu česneku, sůl a pepř a vařte do zlatova. Vyjměte, opakujte se zbývajícím máslem, houbami a česnekem.
  10. Když je maso měkké, smíchejte asi hrnek tekutiny se zakysanou smetanou a opatrně vlijte zpátky do hrnce a přidejte žampiony.
  11. Podávejte s těstovinami nebo šťouchanými brambory.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang