Tento recept vám zabere více času než klasický Stroganoff, ale můžete na něj použít i tučnější části hovězího masa, jako např. krk nebo líčka.
Ingredience
- 1,75 kg hovězího krku nakrájeného asi na 4 cm kostky
- 1,5 lžičky soli a pepře
- 2 lžíce oleje
- 20 g másla
- 1 velká cibule, rozpůlená a nakrájená na 1 cm plátky.
- 4 stroužky česneku, mleté
- 60 g hladké mouky
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 1 litr hovězího vývaru
- 300 g zakysané smetany
Na ochucené žampiony:
- 45 g másla
- 700 g žampionů , nakrájených na 0,5 cm silné plátky
- 3 stroužky česneku, jemně mleté
- 1/2 lžičky soli a pepře
Postup
- Hovězí maso osušíme a poté celé posypeme solí a pepřem.
- Ve velkém těžkém hrnci rozehřejte na prudkém ohni 1 lžíci oleje. Přidejte hovězí maso v jedné vrstvě zprudka opečte po celém povrchu – asi 4 minuty. Vyjměte a zopakujte to se zbytkem hovězího masa, podle potřeby přidejte více oleje.
- Hrnec nechte trochu vychladnout a poté jej vraťte na sporák. Rozpusťte polovinu másla a 3 minuty na něm smažte česnek a cibuli, dokud nezměknou.
- Povrch posypte moukou a promíchejte. Přidejte hořčici a promíchejte – bude vypadat lepkavě, to nevadí, rozpustí se.
- Za stálého míchání přilijte asi polovinu hovězího vývaru a pak promíchejte, aby se moučná směs v tekutině rozpustila. Poměrně rychle zhoustne na konzistenci podobnou husté kaši.
- V případě potřeby přejděte na šlehání metličkou, aby se v ní nedělaly hrudky. Poté přidejte zbývající vývar, dobře promíchejte, seškrábejte dno hrnce a přiveďte k varu.
- Přeneste veškerou tekutinu do pomalého hrnce. Přidejte hovězí maso a vařte 8 hodin na nízkém stupni nebo 5 hodin na vysokém stupni.
- Připravte si ochucené žampiony. Na velké pánvi na prudkém ohni rozpusťte polovinu másla. Přidejte polovinu žampionů a smažte je téměř dozlatova (~3 minuty).
- Přidejte polovinu česneku, sůl a pepř a vařte do zlatova. Vyjměte, opakujte se zbývajícím máslem, houbami a česnekem.
- Když je maso měkké, smíchejte asi hrnek tekutiny se zakysanou smetanou a opatrně vlijte zpátky do hrnce a přidejte žampiony.
- Podávejte s těstovinami nebo šťouchanými brambory.