Příprava hovězího steaku s česnekovým máslem je velmi jednoduchá a pochutná si na něm každý milovník masa. Dobrý steak z kvalitního hovězího masa je dobrota sama o sobě – stačí mu jen jemné dochucení a vaše oblíbená příloha, česnekové máslo je jen třešničkou na dortu.
Hovězí steak je jedním z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších kusů masa. Tento lahodný kus hovězího masa je chutný, šťavnatý a všestranně použitelný. Abyste z hovězího steaku získali co nejvíce chuti, je důležité vybrat správný kus a správně ho připravit.
Z hovězího steaku připravíte chutné a syté jídlo. Zkuste ho podávat s opečenými bramborami nebo ho spojte s hříbkovou omáčkou k masu a přílohou z dušené zeleniny. Máte doma česnek, který už není úplně v kondici – připravte si dokonalou pomazánku s česnekem.
Česnekové máslo dodá steaku intenzivní chuť a povznese ho na vyšší úroveň.
Pokud jste milovníkem hovězího masa a česnekové chuti, připravte si pečené hovězí maso s česnekovou omáčkou nebo hovězí na česneku v troubě. Nebo můžete vyzkoušet vepřové maso a připravit si vepřový steak na grilu. Velké popularitě se těší také hovězí na rajčatech.
Jak udělat steak
Pokud jde o přípravu steaku, existuje několik způsobů přípravy hovězího steaku. Oblíbenou metodou je grilování, které steaku dodá zuhelnatělou, kouřovou chuť. Steaky lze také připravovat na pánvi na sporáku nebo v troubě. Doba přípravy se liší v závislosti na tloušťce a typu připravovaného steaku.
Připravit lahodný hovězí steak je umění. Ať už jste kuchař začátečník, nebo zkušený šéfkuchař, při přípravě hovězího steaku je třeba zvážit několik klíčových kroků. Díky několika jednoduchým krokům si můžete vychutnat lahodný hovězí steak ve vlastní kuchyni.
Steak je jídlo, které si každý připravuje podle své chuti. Někdo ho má rád syrový, jiný ho chce propečený s křupavou kůrkou. Smažení se odvíjí od výšky masa a výkonu sporáku.
- Rare – maso se smaží zprudka, stačí přibližně minuta z každé strany. Maso je pak zvenku hotové, ale uvnitř polosyrové až krvavé.
- Medium rare – maso je tzv. středně syrové, na okrajích řezu přechází od světle růžové do červené. Smaží se přibližně dvě minuty z každé strany.
- Medium well – maso je středně propečené a patrně nejoblíbenější, celé maso je hotové, jen ve středu narazíte na narůžovělou část. Smažit ho musíte přibližně čtyři minuty z každé strany.
- Well done – maso je velmi propečené, kde ani ve středu nenajdete polosyrová místa. Smaží se přibližně pět minut z každé strany.
Příprava steaku – jak udělat steak
- Nejprve si vyberte správný kus hovězího masa. Chtějte kus, který je dobře mramorovaný tukem, protože díky tomu bude mít steak lepší chuť a zůstane šťavnatý.
- Dále steak osolte a opepřete. Obojího použijte velké množství, protože to zvýrazní chuť hovězího masa. Můžete také přidat další bylinky a koření podle vlastního výběru.
- Jakmile je steak ochucen, je čas připravit povrch na pečení. Pokud používáte pánev, zahřejte ji na středně vysokou teplotu a přidejte lžíci oleje. Pokud používáte gril, ujistěte se, že jsou rošty čisté a předehřejte je na vysokou teplotu.
- Jakmile je grilovací plocha rozpálená, položte na ni steak a opékejte ho 3-4 minuty z každé strany. Tím získáte středně propečený steak. Pokud máte raději steak více propečený, opékejte ho déle.
- Pokud je již steak propečený podle vašich představ, sundejte ho z plotny a nechte ho 5 minut odpočívat, steak bude šťavnatější.
Díky těmto jednoduchým krokům si můžete vychutnat lahodný steak ve vlastní kuchyni. Experimentujte s různými kombinacemi koření a technikami přípravy, abyste našli ten správný steak.
Hovězí steak – recept s česnekovým máslem
Česnekové máslo se stalo jedním z nejoblíbenějších doplňků k hovězímu steaku. Tento jednoduchý a chutný pokrm je snadno připravitelný a může být dokončen za méně než 30 minut.
Ať už chystáte večeři pro partnera nebo večeři se skupinou přátel, hovězí steak s česnekovým máslem bude vždy dokonalou volbou.
Hovězí steak – recept s česnekovým máslem – ingredience
- 1 hovězí steak
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, nasekané
- Sůl a pepř
Hovězí steak – recept s česnekovým máslem – postup
- Na pánvi nebo na grilu si připravte hovězí steak ve formě, kterou preferujete. Můžete jej udělat medium-rare, rare nebo mírně propečený.
- Rozpusťte máslo na mírném ohni.
- Přidejte nasekaný česnek, osolte a opepřete podle chuti.
- Nechte máslo pomalu vařit, až se česnek dobře rozpustí.
- Na talíři dejte steak a na něj nalijte česnekové máslo.
TIP: Podávejte s oblíbenou přílohou, například s hranolky, uvařenými nebo domácími americkými brambory, skvěle se k hovězímu steaku s česnekovým máslem hodí zelené fazolky na slanině.
Hovězí pupek – recept na flank steak
Steak z hovězí pupku neboli flank steak je oblíbený kus masa, který se v poslední době stává velmi populární. Hovězí pupek (flank steak) je obecně považován za jeden z nejchutnějších druhů hovězího masa.
Flank steak recept – ingredience
- 450 g flank steaku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvě mletého pepře
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce čerstvě mletého kmínu
- 1 lžíce česneku v prášku
- 1 lžíce sušené bazalky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce nakrájené čerstvé bazalky
Flank steak recept – postup
- Očistěte maso a odstraňte přebytečný tuk.
- V míse smíchejte olivový olej, čerstvě mletý pepř, sůl, čerstvě mletý kmín, česnek v prášku, sušenou bazalku a citronovou šťávu.
- Umístěte steaky do mísy s marinádou a nechte je marinovat po dobu alespoň 2 hodin.
- Před grilováním vyjměte steaky z marinády a nechte je okapat.
- Gril rozpalte na střední teplotu.
- Grilujte steaky po dobu 5 minut z každé strany, nebo dokud nedosáhnou požadované stupně propečení.
- Po grilování steaky nechte odpočinout po dobu alespoň 5 minut.
- Nakonec steaky posypte nakrájenou čerstvou bazalkou a podávejte.
Hovězí steak na pánvi- recept na rump steak
Rump steak je křehký kus hovězího masa, který se skvěle hodí k různým přílohám. Je to zadní hovězí kýta (květová špička), která je velmi libová ale po upečení není tak šťavnatá. Rump steak se nejlépe připravuje rychle a na vysoké teplotě. Je ideální volbou pro grilování, smažení na pánvi nebo opékání.
Rump steak teak je masová pochoutka, která se vyznačuje jemnou svalovinou a má mramorovou strukturu. Je ideální k grilování, ale může se připravovat i na pánvi. Je to rychlá a jednoduchá úprava, která je popsána v receptu níže.
Hovězí steak na pánvi (rump steak) – ingredience
- 450 g rump steaku (hovězí kýta – květová špička)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Hovězí steak na pánvi (rump steak) – postup
- Hovězí kýtu nakrájejte na plátky.
- Rozpalte pánev na středně vysokou teplotu.
- Steak osušte papírovou utěrkou. Obě strany steaku osolte a opepřete.
- Do pánve přidejte olivový olej a položte na ni steak.
- Povařte 4 minuty, poté steak otočte a vařte další 4 minuty.
- Odstavte z ohně a před podáváním nechte steak 5 minut odpočívat.
- Vychutnejte si lahodný rumpsteak smažený na pánvi s oblíbenými přílohami.
Rib eye steak – recept
Tento druh steaku se skládá z masa z vnitřní strany hřbetu, což z něj dělá jeden z nejchutnějších steaků. Kvůli vysokému obsahu tuku má rib eye steak jemnou, lahodnou chuť a je velmi šťavnatý.
Rib eye steak – ingredience
- 450 g rib eye steaku (vysoký roštěnec)
- 1 lžíce mletého česneku
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce černého pepře
- 2 lžíce rozmarýnu
- 2 lžíce másla
Rib eye steak – postup
- Nejprve si steak dobře opláchněte a osušte.
- Poté přidejte koření a dobře je rozetřete po obou stranách steaku.
- Na pánvi rozpalte 2 lžíce másla.
- Poté steak opečte po dobu 4-5 minut z každé strany.
- Podávejte například se zelným salátem nebo vaší oblíbenou přílohou, vyzkoušet můžete například fazolky na smetaně se slaninou.
Hovězí biftek a steak – rozdíl
Biftek je obecně vyroben z hovězího masa. Tento název je totiž odvozený z anglického slova beef steak, který znamená hovězí steak, a je většinou připravován ze střední části hovězí svíčkové.
Maso musí být 3-4 týdny vyzrálé, nadále se koření a zprudka opéká. Nejchutnější bifteky jsou z mladých býčků či volů plemen Angus, Hereford nebo Charolais.
Steak obecně může být připraven i z jiných druhů masa (drůbeží, vepřové, rybí či zvěřina), nejčastěji se však steaky pojí s hovězím masem, protože jsou nejchutnější.