Klasický mexický recept na fajitas z proužků steaku, cibule a papriky, podávaný horký s čerstvými tortillami, guacamole, zakysanou smetanou a salsou.
- Příprava: 70 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 85 minut
- Porce: 4
Ingredience na marinádu
- Šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 papričky jalapeño, zbavené semínek a žeber, jemně nasekané
- 1/4 šálku nasekaného čerstvého koriandru včetně stonků
Ingredience na Fajitas
- 0,5 kg flank steaku, skirt steaku nebo carne asada
- Sůl
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká žlutá cibule, oloupaná a nakrájená na kolečka (ne proti vláknu)
- 2 až 3 papriky různých barev, podélně nakrájené na proužky
Ingredience na podávání
- Teplé moučné tortilly
- Guacamole
- Salsa
- Zakysaná smetana
- Strouhaný sýr
- Trhaný salát
Postup
- Steak marinujte: Smíchejte všechny přísady marinády. Steak potřete marinádou a nechte ho hodinu při pokojové teplotě nebo déle v lednici.
- Před přípravou masa setřete většinu marinády a steak posypte solí.
- Steak opečte z obou stran: Na velké litinové pánvi nebo roštu nastavte vysokou teplotu a nechte ji 1-2 minuty rozehřát. Přidejte na pánev lžíci oleje a nechte ji 1 minutu rozehřát.
- Přidejte steak a opékejte ho z každé strany 3 minuty nebo do požadované propečenosti. Po 3 minutách na každé straně dosáhnete přibližně středně propečeného masa pro průměrný flank steak.
- Carne asada a skirt steaky budou potřebovat méně času. Pokud se z pánve začne příliš kouřit, snižte teplotu na středně vysokou. Chcete, aby steak byl propečený, nikoli spálený.
- Vyjměte steak z pánve a nechte ho 5 minut stát přikrytý fólií.
- Zatímco maso odpočívá, uvařte zeleninu: V případě potřeby přidejte na pánev ještě trochu oleje a přidejte cibuli a papriku.
- Nechte je 1 minutu restovat, než je promícháte, a pak každých asi 90 sekund zeleninu promíchejte. Celkem vařte 5-6 minut.
- Maso nakrájejte napříč na tenké plátky:
- Pokud maso nakrájíte pod úhlem, budete mít plátky docela tenké. Tyto kusy steaku jsou chutné, ale mohou být trochu tvrdé, takže tenké plátky opravdu pomohou ke snadnější konzumaci.
- Podávejte fajitas se strouhaným sýrem, salsou, strouhaným ledovým salátem, zakysanou smetanou, guacamole a teplými moučnými tortillami. (Tip na ohřátí tortill – vložte je na 20 sekund do mikrovlnné trouby na papírovou utěrku při vysoké teplotě).