Pomalu přichází čas, kdy se každý z nás bude chtít zahřát lahodnou polévkou. Co takhle vyzkoušet jednoduchou dokonalou hovězí polévku se zeleninou?
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 1 hodina 50 minut
- Celkem: 2 hodiny 5 minut
Ingredience
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 500 g hovězího masa na dušení, nakrájené na kostky
- 1/2 lžičky soli a pepře
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, mleté
- 2 celery, nakrájené na plátky
- 3 mrkve, nakrájené na silné plátky
- 4 lžíce mouky
- 2 a 1/2 šálku hovězího vývaru
- 1 a 1/2 šálku (375 ml) suchého červeného vína
- 1 a 1/2 šálku (375 ml) vody
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 šálek mraženého hrášku
- 2 brambory
Postup
- Ve velkém těžkém hrnci na prudkém ohni rozehřejte 1 lžíci oleje na vysokou teplotu.
- Hovězí maso osušte papírovými utěrkami a posypte solí a pepřem.
- Hovězí maso prudce opečte ve dvou nebo třech dávkách a v případě potřeby přidejte více oleje. Přendejte do mísy.
- Pokud se vám zdá hrnec suchý, přidejte ještě trochu oleje.
- Přidejte česnek a cibuli a vařte 2 minuty.
- Přidejte mrkev a celer a vařte 2 minuty nebo dokud cibule nezprůsvitní.
- Vmíchejte mouku a za stálého míchání pomalu přilévejte hovězí vývar.
- Přidejte víno, vodu, rajčatový protlak, bobkové listy a tymián, dobře promíchejte. Poté přidejte zpět hovězí maso.
- Přikryjte, upravte teplotu na středně nízkou, aby to jemně bublalo. Vařte 1 hodinu a 15 minut nebo dokud není hovězí maso pěkně měkké.
- Přidejte brambory a hrášek a vařte dalších 20 minut bez pokličky. Na posledních 5 minut přidejte uvařené houby.
- Polévka je hotová, když jsou brambory uvařené a hovězí maso je velmi měkké. Podle chuti osolte a opepřete a podávejte v miskách.