Recept na tradiční dušené hovězí maso s hustou a bohatou omáčkou.
Ingredience
- 2 celerové řapíky
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 5 bobkových listů
- 2 snítky tymiánu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 2 kostky hovězího bujónu, rozdrobené
- 850 g hovězího masa
Postup
- Rozehřejte troubu na 160 °C.
- Smíchejte 1 lžíci oleje a 1 lžíci másla, vložte nakrájené celerové řapíky, nakrájenou cibuli, na kousky nakrájené mrkve, 5 bobkových listů a 1 celou snítku tymiánu.
- Nechte 10 minut změknout, pak vmíchejte 2 lžíce hladké mouky a poté rajčatový protlak, 2 lžíce worcesterské omáčky a rozdrobený hovězího bujón.
- Postupně vmíchejte 600 ml horké vody, pak přisypte 850 g hovězího masa a přiveďte k mírnému varu.
- Přikryjte a vložte do trouby na 2 hodiny a 30 minut, poté odkryjte a pečte dalších 30 minut až 1 hodinu, dokud maso opravdu nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Ozdobte natrhanými lístky tymiánu.