Recept na hovězí na červeném víně s mrkví

Hlavní jídlaHovězí masoMaso
Hovězí na červeném víně s mrkví

Použijte toto hovězí na červeném víně jako „hlavní recept“ – polovinu snězte a zbytek použijte s těstovinami.

Příprava

  • Příprava: 35 minut
  • Vaření: 3 hodiny 30 minut
  • Celkem: 4 hodiny 5 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • rostlinný nebo slunečnicový olej na smažení
  • 1,5 kg hovězí holeně nebo dušeného hovězího masa nakrájeného na kostky
  • 3 lžíce mouky
  • 2 velké cibule nakrájené na plátky
  • 600 g mrkve nakrájené na nudličky
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • sklenice červeného vína (asi 175 ml)
  • 850 ml hovězího vývaru
  • 3 bobkové listy
  • několik snítek tymiánu
  • brambory nebo bramborová kaše k podávání

Postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje.
  2. Hovězí maso vložte do mísy, posypte moukou a kořením a promíchejte, až se dobře obalí.
  3. Smažte po částech a v případě potřeby přidejte více oleje, dokud není vše dobře propečené.
  4. Přendejte do zapékací misky.
  5. Do pánve přidejte další lžíci oleje a vmíchejte cibuli a mrkev.
  6. Přiklopte a 10-12 minut opatrně vařte, dokud nezměkne, poté sundejte pokličku a vařte, dokud nezačne hnědnout.
  7. Vmíchejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
  8. Přilijte víno, dobře promíchejte a nechte ho 1 minutu vyvařit, poté celou směs nalijte na maso.
  9. Přidejte vývar, bobkové listy a tymián, přiveďte k varu, poté přikryjte a jemně vařte 2,5 hodiny, dokud maso nebude velmi měkké.
  10. Pokud omáčka vypadá trochu řídká, sejměte pokličku a pokračujte ve vaření, dokud nezhoustne.
  11. Polovinu snězte hned, zbytek zchlaďte nebo zmrazte na později.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang