Použijte toto hovězí na červeném víně jako „hlavní recept“ – polovinu snězte a zbytek použijte s těstovinami.
Příprava
- Příprava: 35 minut
- Vaření: 3 hodiny 30 minut
- Celkem: 4 hodiny 5 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- rostlinný nebo slunečnicový olej na smažení
- 1,5 kg hovězí holeně nebo dušeného hovězího masa nakrájeného na kostky
- 3 lžíce mouky
- 2 velké cibule nakrájené na plátky
- 600 g mrkve nakrájené na nudličky
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- sklenice červeného vína (asi 175 ml)
- 850 ml hovězího vývaru
- 3 bobkové listy
- několik snítek tymiánu
- brambory nebo bramborová kaše k podávání
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje.
- Hovězí maso vložte do mísy, posypte moukou a kořením a promíchejte, až se dobře obalí.
- Smažte po částech a v případě potřeby přidejte více oleje, dokud není vše dobře propečené.
- Přendejte do zapékací misky.
- Do pánve přidejte další lžíci oleje a vmíchejte cibuli a mrkev.
- Přiklopte a 10-12 minut opatrně vařte, dokud nezměkne, poté sundejte pokličku a vařte, dokud nezačne hnědnout.
- Vmíchejte česnek a vařte ještě 1 minutu.
- Přilijte víno, dobře promíchejte a nechte ho 1 minutu vyvařit, poté celou směs nalijte na maso.
- Přidejte vývar, bobkové listy a tymián, přiveďte k varu, poté přikryjte a jemně vařte 2,5 hodiny, dokud maso nebude velmi měkké.
- Pokud omáčka vypadá trochu řídká, sejměte pokličku a pokračujte ve vaření, dokud nezhoustne.
- Polovinu snězte hned, zbytek zchlaďte nebo zmrazte na později.