Pomalu vařené, rozplývající se křehké hovězí maso a na závěr posypané křupavými arašídy, skvěle se hodí k jasmínové rýži nebo pšeničným či kukuřičným plackám.
Ingredience
- 85 g nesolených arašídů
- 400 ml plechovka kokosového mléka
- 4 lžíce massamanské kari pasty
- 600 g dušeného hovězího steaku nakrájeného na velké kousky
- 450 g brambor nakrájených na 2,5 cm kousky
- 1 cibule nakrájená na tenké klínky
- 4 listy kafrové limetky (k dostání v thajských obchodech nebo sušené v supermarketech)
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžíce tamarindové pasty
- 1 lžíce palmového nebo měkkého světle hnědého cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená na jemné plátky, k podávání
- jasmínová rýže, k podávání
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem a arašídy opékejte na plechu 5 minut dozlatova. Po vychladnutí je nahrubo nasekejte. Snižte teplotu trouby na 180 °C/160 °C s ventilátorem.
- Ve velké zapékací misce s pokličkou zahřejte 2 lžíce kokosového mléka. Přidejte kari pastu a smažte 1 minutu, poté vmíchejte hovězí maso a smažte, dokud se dobře neobalí a nezapeče.
- Vmíchejte zbytek kokosu s polovinou plechovky vody, brambory, cibuli, limetkové listy, skořici, tamarind, cukr, rybí omáčku a většinu arašídů. Přiveďte k varu, pak přikryjte a pečte 2 hodiny v troubě, dokud hovězí maso nezměkne.
- Hovězí maso posypte nakrájenou chilli papričkou a zbylými arašídy a podávejte rovnou s jasmínovou rýží.