Hovězí maso a mrkev jsou jedny z nejoblíbenějších ingrediencí v kuchyni po celém světě. Ale co se stane, když je spojíte dohromady?
Kombinace hovězího masa a mrkve v jednom jídle přináší synergický účinek, který zvyšuje výživovou hodnotu a zdravotní přínosy. Vitamín C obsažený v mrkvi pomáhá vstřebávání železa z hovězího masa, což napomáhá prevenci nedostatku železa.
Zároveň železo z hovězího masa zlepšuje vstřebávání beta-karotenu z mrkve, což maximalizuje přeměnu na vitamín A. Tato kombinace zvyšuje vstřebávání živin a zajišťuje, že naše tělo získá maximální prospěch z této kombinace potravin.
Další výhodou hovězího masa v mrkvi je jeho vysoký obsah bílkovin, který pomáhá při budování svalové hmoty a regeneraci tkání. Kombinace bílkovin z masa a vlákniny z mrkve také zajišťuje dlouhotrvající pocit sytosti, což může přispět ke kontrole hmotnosti a redukci přejídání.
Hovězí maso – recepty
Hovězí maso je vysoce ceněnou surovinou v kulinářském světě díky své bohaté chuti a vysoké výživové hodnotě. Má mnoho výhod – je zdrojem kvalitních bílkovin, železa, zinku a dalších důležitých živin. Výběr kvalitního hovězího masa je důležitým krokem pro zajištění nejen výživové hodnoty, ale také chutnosti jídla.
Recepty z hovězího masa patří v české kuchyni mezi oblíbené. Většina lidí ho nekonzumuje na denní bázi, ale málokdo mu odolá. Mezi oblíbené patří také pečené hovězí.
Ať už preferujete rychlé a jednoduché pokrmy nebo rozmanitá jídla plná chutí, recepty z hovězího masa nabízí nekonečné možnosti pro vaření. Níže je několik skvělých receptů z hovězího masa, které vás nadchnou a potěší vaše chuťové buňky.
Recepty z mrkve
Mrkev je zeleninový poklad, který by měl mít své pevné místo ve vaší kuchyni. Tato kořenová zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, což ji dělá nejen výživnou, ale také prospěšnou pro vaše zdraví. Je bohatá na vitamín A, vitamín K, vitamín C, vlákninu a antioxidanty. Navíc je skvělým zdrojem karotenoidů, které podporují zdraví očí.
Mrkev je také všestrannou surovinou v kuchyni a může se použít v mnoha různých receptech. Můžete ji využít jako přílohu k hlavnímu jídlu, ve sladkých i slaných salátech, je možné připravit z ní mrkvovou polévku nebo i zdravé smoothie, skvěle se hodí i do různých mrkvových dezertů a dortů.
Pokud hledáte nové způsoby, jak začlenit mrkev do svého jídelníčku, níže jsou sepsány některé oblíbené recepty na dušenou mrkev, které vám pomohou objevit nové a chutné způsoby, jak využít tuto skvělou zeleninu.
Hovězí plec – recept na hovězí s mrkví
Tento recept na hovězí maso v mrkvi je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají chutný, vyvážený a zdravý pokrm. Hovězí maso poskytuje důležité živiny, jako je železo a bílkoviny, zatímco čerstvá mrkev dodává vitamíny, minerály a vlákninu. Společně vytvářejí výživnou kombinaci, která potěší vaše chuťové buňky.
Ingredience na hovězí s mrkví
- 500 g hovězí plece (můžete použít například i roštěnec)
- 4 středně velké mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup na hovězí s mrkví
- Nejprve si připravte všechny suroviny. Hovězí maso nakrájejte na menší kousky, cibuli nakrájejte na tenké plátky, česnek nasekejte nadrobno a mrkev nakrájejte na kolečka.
- Na středním ohni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte je dozlatova, asi 3-4 minuty.
- Přidejte k nim nakrájené kousky hovězího masa a opékejte. To by mělo trvat asi 5 minut.
- Přidejte nakrájenou mrkev, hnědý cukr, mletý kmín, sójovou omáčku a hovězí vývar. Dobře promíchejte a nechte vařit na středním ohni asi 1-2 minuty.
- Snižte teplotu. Vařte na mírném ohni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne a nezačne se rozpadat.
- Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou a můžete se pustit do jídla.
Hovězí maso – recept na maso na mrkvi
Mrkev na první pohled působí jako běžná zelenina, ale je fascinující, kolikrát ji ve skutečnosti využíváme při přípravě jídel. Kombinace hovězího masa s mrkví a rozmarýnem dokonale zdůrazňuje její vynikající chuť a přináší do pokrmů živou barvu.
Hovězí maso na mrkvi – ingredience
- 500 g hovězí kližky
- 300 g mrkve
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 litru hovězího vývaru
- slunečnicový olej
- čerstvý rozmarýn
- sůl
- černý pepř mletý
Hovězí maso na mrkvi – postup
- Cibuli nakrájejte na jemno. V hrnci zahřejte olej a nechte na něm cibuli zesklovatět. Přidejte maso a opékejte ho dalších 10 minut.
- Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete a duste po dobu 90 minut, než je maso měkké.
- Ke konci dušení přidejte očištěnou mrkev nakrájenou na kolečka a rozmarýn a vařte spolu s masem asi 20 minut.
- Hotové jídlo zahustěte moukou, kterou rozpustíte ve trošce vody.
Vepřové maso v mrkvi
Vepřové maso v kombinaci s mrkví je klasická a osvědčená kombinace, která může zaujmout vaše chuťové buňky. Tento recept vám poskytne jednoduchý a přitom výjimečný způsob, jak připravit toto lahodné jídlo. Vepřové maso v mrkvi je skvělou volbou pro rodinný oběd nebo večeři.
Ingredience na vepřové maso v mrkvi
- 500 g vepřového masa (ve formě plátků nebo kostek)
- 4 středně velké mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého kmínu
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobení (např. petržel nebo koriandr)
Postup na vepřové maso v mrkvi
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Očistěte a nakrájejte mrkev na kolečka. Cibuli a česnek nasekejte jemně.
- Ve velké pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek a restujte je, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět.
- Přidejte vepřové maso do pánve a opékejte ho z každé strany, dokud nezezlátne. Následně ho vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do pánve přidejte mrkev a opékejte ji asi 5 minut, než změkne.
- Vraťte vepřové maso zpět do pánve se zeleninou. Přidejte mletou sladkou papriku a kmín. Osolte a opepřete podle chuti. Promíchejte a nechte chvíli vařit, aby se všechny přísady propojily.
- Přisypte mouku na maso a zeleninu. Dobře promíchejte, abyste vytvořili jemnou omáčku.
- Postupně přilijte kuřecí vývar a smetanu. Vařte na mírném ohni asi 5-7 minut.
- Přenesete směs do pekáčku a zakryjte ho alobalem nebo pokličkou. Dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 1 hodinu, nebo dokud maso nebude měkké a šťavnaté.
- Pté odstraňte alobal nebo pokličku a nechte jídlo ještě asi 10 minut péct.
- Hotové vepřové maso v mrkvi podávejte s přílohou dle vašeho výběru, jako jsou brambory, rýže nebo chléb. Ozdobte pokrm čerstvými bylinkami.
Hovězí maso v mrkvi
Hovězí v mrkvi je skvělá kombinace, která nabízí vynikající chuťový zážitek a zdravé výhody. Tento jednoduchý a vyvážený pokrm poskytuje všechny potřebné živiny, které naše tělo potřebuje.
Bílkoviny z hovězího masa pomáhají při budování svalové hmoty a dodávají dlouhotrvající pocit sytosti, zatímco vláknina a vitamíny obsažené v mrkvi podporují zdravou trávicí soustavu a imunitní systém.
Hovězí na mrkvi je také skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zdravě stravovat a udržovat si optimální váhu. S nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem živin je to výživná a nasycující alternativa k jiným těžším jídlům. Kromě toho je to i skvělý způsob, jak využít sezónních produktů a přidat do svého jídelníčku pestrou škálu barev a textur.
Připravit si hovězí v mrkvi je snadné a rychlé, ať už jde o tradiční vaření na sporáku, pomalý hrnec nebo přípravu na grilu. S ohledem na přizpůsobení chuti lze do tohoto pokrmu přidat různé koření a bylinky.
Takže příště, když budete hledat zdravou a chutnou alternativu, vyzkoušejte hovězí na mrkvi. Tento výživný pokrm vám poskytne energii a potřebné živiny pro aktivní a zdravý životní styl.
Nezapomeňte si pochutnat na kombinaci šťavnatého hovězího masa a sladké mrkve a užívejte si tento jedinečný gastronomický zážitek.