Tento recept je návod na přípravu hovězího masa se zelím.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 2 hodiny 45 minut
- Celkem: 2 hodiny 55 minut
- Počet porcí: 10
Ingredience
Na maso
- 1 hovězí bůček (asi 2 kg) s balíčkem koření
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 bobkové listy
- 1,5 kg malých brambor (10-15), oloupaných
- 8 středně velkých mrkví, příčně rozpůlených
- 1 středně velká hlávka zelí, nakrájená na klínky
Na křenovou omáčku
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce jablečného octa
- 1/4 šálku oloupaného čerstvě nastrouhaného křenu
Postup
- Bůček, obsah balíčku koření, hnědý cukr a bobkové listy vložte do velké holandské trouby nebo hrnce a zalijte vodou.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte přikryté 2 hodiny.
- Přidejte brambory a mrkev.
- Znovu přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a přikryté vařte, dokud hovězí maso a zelenina nezměknou, 30-40 minut.
- Pokud je hrnec plný, vyjměte brambory a mrkev před přidáním zelí. Před podáváním je znovu ohřejte.
- Přidejte zelí do hrnce a přiveďte ho k varu.
- Snižte teplotu.
- Přikryté vařte, dokud zelí nezměkne, asi 15 minut.
- Zeleninu a hovězí maso vyjměte a udržujte v teple.
- Na křenovou omáčku sceďte a ponechte si 1 a 1/2 šálku šťávy z vaření.
- Z ponechané šťávy odstraňte tuk. Zbylou šťávu zlikvidujte.
- V malém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo.
- Vmíchejte hladkou mouku.
- Postupně zašlehejte 1 šálek vyhrazené šťávy.
- Vmíchejte cukr, ocet a křen.
- Za stálého míchání přiveďte k varu.
- Vařte a míchejte, dokud nezhoustne.
- V případě potřeby zřeďte dalšími šťávami a podle chuti dochuťte dalším cukrem, octem nebo křenem.
- Hovězí maso nakrájejte napříč na plátky. Podávejte se zeleninou a omáčkou.