Říkejte jim kababy, kebaby nebo šišky. Ať tak či onak, co by to bylo za letní grilování bez nich? Marinujte kousky svíčkové v sójové omáčce s česnekem, zázvorem a olivovým olejem. Napíchejte na špíz se zeleninou a pusťte se do grilování.
Ingredience
Marináda:
- 1/3 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/3 šálku sójové omáčky
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 1/4 šálku medu
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce mletého čerstvého zázvoru
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Kebab:
- 1,5 kg steaku z horní svíčkové, nakrájeného na 3 cm kostky
- 1 velká paprika
- 1 až 2 střední červené cibule
- 225-450 g žampionů
Recept je na 4-6 porcí.
Postup
- V míse smíchejte ingredience na marinádu a přidejte maso.
- Přikryjte a dejte do chladničky na nejméně 30 minut, nejlépe na několik hodin nebo i přes noc.
- Před grilováním namočte dřevěné nebo bambusové špízy alespoň na 30 minut do vody. To pomůže zabránit tomu, aby se na grilu úplně spálily.
- Zeleninu nakrájejte na kousky zhruba ve stejné šířce jako hovězí maso. Dejte pozor, abyste se nepíchli, a navlékněte maso a zeleninu na dvojité bambusové špejle.
- Jedním ze způsobů, jak to udělat bezpečně, je položit kousek, který se snažíte propíchnout, na prkénko na krájení a pak špejle prostrčit kouskem na prkénko.
- Použití dvojitých špejlí vám usnadní otáčení kebabu na grilu. Pokud mezi kousky zachováte malý odstup, budou se grilovat rovnoměrněji.
- Kebaby potřete částí zbývající marinády.
- Připravte gril na vysoký přímý žár. Grilujte 8 až 10 minut podle toho, jak je gril rozpálený a jak chcete mít maso propečené, a občas maso obraťte.
- Před podáváním nechte maso 5 minut odpočívat.