Tento recept na hovězí jerky je poměrně náročný na vybavení a také na čas. Na přípravu tohoto sušeného hovězího masa bude potřebovat 1 ventilátor, 4 papírové klimatizační filtry a 2 natahovací šňůry.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba vaření: 720 minut
- Počet porcí: 4
- Obtížnost: Náročné
Ingredience
- 750-1000 g hovězího flank steaku
- 160 ml worcesterové omáčky
- 160 ml sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 lžičky cibulového prášku
- 1 lžička tekutého kouře
- 1 lžička červených chilli vloček
Postup
- Flank steak zbavíme přebytečného tuku, vložíme ho do sáčku se zipem a dáme ho na 1-2 hodiny do mrazáku, aby ztuhl.
- Vyjmeme steak z mrazáku a nakrájíme maso na velmi tenké plátky podélně na dlouhé proužky.
- Proužky masa spolu s se všemi zbývajícími přísadami vložíme do velkého plastového sáčku se zipem o objemu 3,5 litru a pohybujeme jimi, aby se všechny přísady rovnoměrně rozprostřely. Sáček vložíme na 3-6 hodin do ledničky.
- Vyjmeme maso z nálevu a osušíme ho. Proužky masa rovnoměrně rozložíme na 3 vzduchové filtry tak, že je položíme do drážek a poté je naskládáme na sebe. Na ně položíme 1 prázdný filtr. Poté položíme krabicový ventilátor na bok a na něj položíme filtry.
- Filtry připevníme k ventilátoru pomocí dvou napínacích šňůr. Postavíme ventilátor do svislé polohy, zapojíme ho do zásuvky a nastavíme na střední stupeň.
- Necháme maso sušit 8-12 hodin. Pokud používáme sušičku, postupujeme podle pokynů výrobce.
- Po vysušení skladujeme sušené maso na chladném a suchém místě ve vzduchotěsné nádobě po dobu 2-3 měsíců.