Tento lahodný recept na hovězí guláš je hotový za pouhých 195 minut a z níže uvedených ingrediencí můžete obsloužit až 4 osoby.
TIP: Za vyzkoušení stojí také houbový guláš.
Ingredience
- rostlinný olej na opékání
- 1125 g hovězího roštěnce, nakrájeného na 6 cm kostky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce nesoleného másla
- 2 střední cibule nakrájené na šestiny
- 5 stroužků česneku, rozdrcených
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1/3 šálku hladké mouky nebo na pokrytí
- 10 šálků studené vody nebo kuřecího či hovězího vývaru, domácího nebo konzervovaného s nízkým obsahem sodíku
- 6 snítek petrželky
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 a 1/4 kg středně velkých červených brambor, rozčtvrcených na čtvrtiny
- 4 střední mrkve nakrájené na 2 cm kousky
- 2 řapíky celeru, nakrájené na 5 cm kousky
- 7 konzervovaných celých oloupaných rajčat, lehce rozmačkaných
- 2 až 3 lžičky červeného vinného octa nebo podle chuti
Hovězí roštěnec z plece je díky svému mramorování z vnitrosvalového tuku vhodnou volbou pro jakýkoli druh guláše.
Postup
- Rozpalte velkou holandskou troubu s těsně přiléhající poklicí na středně silném ohni. Nalijte tolik oleje, abyste pánev naplnili asi do hloubky něco málo přes 0,5 cm.
- Hovězí maso vydatně osolte a opepřete a přidejte na pánev.
- Polovinu masa smažte odkryté, jen občas promíchejte, dokud není dobře propečené, asi 8 minut.
- Děrovanou lžící přeneste hovězí maso na talíř. Postup opakujte se zbývajícím hovězím masem.
- Vylijte olej a vytřete pánev.
- Předehřejte troubu na 163 °C.
- Vraťte hrnec na sporák a na středním plameni rozpusťte máslo.
- Přidejte cibuli a za stálého míchání ji vařte asi 5 minut, dokud lehce nezhnědne.
- Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání vařte, dokud lehce nezhnědne, asi 1 minutu.
- Přidejte hovězí maso a na směs zeleniny a hovězího masa rozsypte mouku (tolik, aby se lehce obalilo) a za stálého míchání vařte, dokud se lehce neosmaží.
- Přidejte vodu nebo vývar a přiveďte k varu.
- Petrželku, tymián a bobkové listy svažte kouskem kuchyňského provázku a svazek přidejte do hrnce.
- Dochuťte 2 lžičkami soli nebo podle chuti.
- Přikryjte a přeneste do trouby.
- Maso vařte do změknutí, přibližně 1 a 1/2 hodiny. Tento postup lze provádět také na sporáku při mírném varu.
- Vyjměte hrnec z trouby.
- Lžící nebo naběračkou odstraňte tuk z vařící se tekutiny.
- Přidejte brambory, mrkev, celer a rajčata a na sporáku je přiveďte k varu.
- Vařte odkryté, za občasného míchání, dokud tekutina nezhoustne a zelenina nezměkne, asi 1 hodinu.
- Svazek bylinek vyjměte a vyhoďte.
- Vmíchejte ocet a podle chuti osolte a opepřete.
- Rozdělte do misek a ihned podávejte.