Byť je seznam ingrediencí na toto chilli con carne poměrně dlouhý, výsledek rozhodně stojí za to. Připravte si to nejlepší hovězí chilli, jaké jste kdy jedli.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba vaření: 2 hodiny 15 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 1 červená paprika nakrájená na kousky
- 1 nasekaná chilli paprička
- 2 červené papričky jalapeňo nakrájené na kousky
- 4 mleté stroužky česneku
- 1,2 kg libového mletého hovězího masa
- 1/4 šálku worcestrové omáčky
- špetka česnekového prášku nebo dle chuti
- 2 kostky hovězího bujónu
- 1 plechovka nebo láhev světlého piva
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 plechovka ohněm opečených nakrájených rajčat
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 1/2 šálku bílého vína
- 2 lžíce chilli prášku
- 2 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce omáčky chipotle
- 2 a 1/1 lžičky sušené bazalky
- 1 a 1/2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 plechovky tmavě červených fazolí
- 1 šálek zakysané smetany
- 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
Postup
- Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejeme olej. Na rozpáleném ohni orestujeme cibuli, papriku, česnek, chilli papričku a papričky jalapeňo, dokud nezměknou.
- Mezitím rozehřejeme velkou pánev na středním plamenu. Na rozpálené pánvi vaříme a mícháme hovězí maso 5-7 minut, dokud nezhnědne a nerozpadne se.
- Přidáme worcestrovou omáčku a česnekový prášek. Na hovězí maso rozdrobíme kostky bujónu a přilijeme pivo. Pokračujeme ve vaření 3 minuty dokud se tekutina nezačne vařit, přičemž seškrabujeme připečené kousky ze dna pánve.
- Směs hovězího masa vmícháme do směsi paprik. Vmícháme drcená rajčata, nakrájená rajčata, rajčatový protlak a víno. Dochutíme chilli práškem, kmínem, hnědým cukrem, chipotle omáčkou, bazalkou, paprikou, solí, oreganem a černým pepřem.
- Přivedeme k varu a snížíme teplotu na středně nízkou. Přikryjeme a za občasného míchání vaříme přibližně 90 minut, dokud maso a zelenina velmi nezměknou a chilli se nerozvoní.
- Do směsi masa a zeleniny vmícháme fazole. Pokračujeme v dušení dalších 30 minut, dokud nejsou fazole horké.
- V kuchyňském robotu rozmixujeme zakysanou smetanu, koriandr a zbývající kmín do hladka. Směs zakysané smetany podáváme s hovězím chilli.
Tipy
- Pokud se vám nedaří chilli dostatečně zahustit, můžete do něj přimíchat kukuřičnou či hladkou mouku nebo kukuřičný škrob, čímž dosáhnete požadované konzistence.
- Hovězí chilli můžete jíst úplně samostatně nebo ho podávat s kukuřičným chlebem, rýží, pečenými brambory, nachos, zelným salátem nebo grilovanou kukuřicí.
- Pokud chcete chilli skladovat, zcela vychlazené ho zabalte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v ledničce až 4 dny.