Měkké a nadýchané houstičky se snadno připravují a jsou ideální k podávání k jakémukoliv jídlu. Kdo by odolal teplým kynutým houstičkám čerstvě vytaženým z trouby? Těsně před podáváním potřete houstičky rozpuštěným máslem.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba vaření: 25 minut
- Dodatečný čas: 40 minut
- Počet porcí: 12 houstiček
Ingredience
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžíce bílého cukru
- 1 kostka droždí
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku mléka
- 1/4 šálku vody
- 2 lžíce másla
Postup
- Ve velké míse smícháme 3/4 šálku mouky, cukr, droždí a sůl.
- Mléko, vodu a máslo zahřejeme v hrnci na vysokou teplotu.
- Přidáme teplou mléčnou směs do moučné směsi. Šleháme 2 minuty při střední rychlosti elektrického mixéru a občas mísu seškrábneme. Přidáme 1/4 šálku mouky a šleháme 2 minuty při vysoké rychlosti. Vmícháme tolik zbývající mouky, aby vzniklo vláčné těsto.
- Hněteme těsto na lehce pomoučeném povrchu 8-10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Přikryjeme a necháme 10 minut odpočívat.
- Těsto rozdělíme na 12 stejných dílků. Z dílků vytvarujeme kuličky a vložíme je do vymazané kulaté formy. Přikryjeme a necháme kynout na teplém místě bez průvanu asi 30 minut, dokud se těsto nezdvojnásobí.
- Předehřejeme troubu na 190 °C.
- V předehřáté troubě pečeme houstičky asi 20 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Podáváme teplé.