Houby

Houbaření, to je skoro až národní sport pro čechy. Sbírání hub v klidném lese, kde v horkých letních dnech se každý může schovat do chládku, vyčistit hlavu od myšlenek a jen tak procházet tichým a klidným lesem. A když k tomu navíc dorazí člověk zpět domů s plným košíkem hub, o to je procházka v lese příjemnější.

Houby si samozřejmě nemusí každý vychutnávat pouze přes léto, ale při správném skladování se dají využívat celý rok. Ať už se jedná o zavařené houby, usušené houby nebo tepelně upravené a zamrazené.

Houby se v kuchyni dají použít téměř všude. V bramborových polévkách, v houbových polévkách, v různých omáčkách, pod maso na pečení, do slaných koláčů nebo i jen tak samotné jako příloha nebo hlavní jídlo, jako je smaženice nebo na způsob řízku v trojobalu. Variant jak zpracovat houby je mnoho.

Další kategorie

Recept – křenová omáčka s hříbky

Ingredience: 500 g čerstvých hříbkůsůl3 žloutky100 ml sladké smetanycitronová...

Srnčí hřbet sous vide v pistáciové krustě

Srnčí hřbet má sice stejně jako například maso jelena či daňka relativně nízký obsah...

Houbové karbanátky s bylinkami

Houbové karbanátky mají svou specifickou chuť a především vůni. To je zřejmě důvod,...

Recept – houbové lasagne s cuketou

Ingredience: 600 g cukety250 g lasagní2 balíčky mozzarelly 300 ml mléka250 g ricotty1...

Guláš z hovězího srdce

Ingredience hovězí srdce cibule naložené nebo čerstvé houby gulášové...

Zelené kari s treskou, žampiony a lilkem

Poslední dobou mě hodně baví ostrá jídla, která jsou laděná trošku do Asie. Miluju v...

Řepa po burgundsku

S lednem si mnoho z nás dává nějaké předsevzetí. Že bude méně pít alkohol, že zhubne,...

dynris2-960x600-4092281

Podzimní salát s dýní, quinoou a špenátem

Quinoa neboli merlík čilský je přirozeně bezlepková potravina, která se dá využívat...

Kuře na žampiónech

Ingredience 800 g vykostěného kuřecího masa250 g očištěných žampiónů2 cibulesůl,...

Slané koláče quiche z listového těsta – recept

Na tyto slané koláče jsem přišla docela náhodou. Chtěla jsem udělat quiche, ale nechtělo...

Recept – palačinky se zeleninou

Ingredience: 20 dkg hladké mouky3 vejce250 ml mléka1/2 kg čerstvých žampionů1/2 kg...

Recept – myslivecké roštěnky

Ingredience: ½ kg vepřových roštěnek10 dkg nakládaných kyselých hříbků100ml...

Recept – bůček se sýrovou nádivkou

Ingredience: ¾ kg libového bůčkusůlhladká mouka1 cibule150 g měkkého salámu100 g...

Recept – houbová omáčka s žampiony a taveným sýrem

Ingredience: 500 g žampionů3 cibulesůl100 g másla1 lžíce polohrubé mouky250 ml sladké...

Recept – chalupářská houbová omáčka

Ingredience: 500 g lesních hub4 lžíce oleje2 lžíce polohrubé mouky500 ml sladké...

Recept – houbová omáčka smetanová

Ingredience: 200 g čerstvých hříbků nebo žampiónůcitronová šťáva2 lžíce másla1...

Recept – koprová omáčka s houbami

Recept na koprovou omáčku se hodí mít po ruce. Koprovka jako jedna z klasik české kuchyně...

Recept – houbová omáčka s paprikami

Ingredience: 4 lžíce oleje1 cibule5 paprikpřibližně talíř směsi očištěných...

Recept – houbový guláš Franty houbaře

Ingredience: 1 kg nakrájených čerstvých hub2-3 lžíce sádla500 g cibule2 vrchovaté...

Houbový guláš se salámem

Ingredience: 800 g čerstvých hub nakrájených na větší kousky300 g měkkého salámu...

Teplý mrkvový salát s cizrnou

Po Vánocích není od věci trošku stravu zase odlehčit. Je ten správný čas začít jíst...

Palačinky plněné houbami

Palačinky plněné houbami jsou jedním z poměrně netradičních receptů, který není...

Sýrová roláda

Sýrová roláda je skvělou alternativou ke sladkým pokrmům, které se často připravují k...

Lilek plněný žampióny a rýží

Lilek plněný žampiony a rýží je vhodným hlavním chodem především pro ty, kteří nejí...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang