Jedná se o houbové těstoviny, které jsou šťavnaté, v žádném případě ne suché a fádní, i když nejsou připraveny s rajčatovou nebo smetanovou omáčkou. Máslová a česneková chuť je tím kouzlo 6 ingrediencí v té nejlepší podobě.
Ingredience
- 200 g krátkých těstovin, jako jsou orecchiette, penne nebo makaróny, nebo
- 160 g dlouhých těstovin – špagety, fettucine
- 400 g žampionů nakrájených na plátky o tloušťce 1/2 cm
- 50 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 lžičky soli a pepře
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
K podávání:
- Petržel, jemně nasekaná
- Parmezán, nastrouhaný
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Přidejte do hrnce těstoviny.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu po odečtení 1 minuty. Schovejte si 1 hrnek tekutiny z vaření těstovin a poté těstoviny slijte.
- Na velké pánvi na ohni rozpusťte polovinu másla a všechen olej.
- Přidejte houby a vařte, dokud se voda nevypustí a poté neodpaří a houby nezačnou na okrajích zlátnout – asi 5 minut.
- V polovině vaření přidejte sůl a pepř.
- Přidejte česnek a zbývající máslo a vařte 2 minuty, dokud houby a česnek nezezlátnou.
- Přidejte těstoviny, asi 3/4 šálku vyhrazené vody z těstovin a parmazán. Jemně promíchejte nebo dokud se voda nezredukuje a nezhoustne na omáčku, která pokryje těstoviny.
- Pokud těstoviny vyschnou, přidejte více vody.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
- Odstavte z plotny a ihned podávejte ozdobené čerstvou petrželkou a parmezánem.