Houbové karbanátky mají svou specifickou chuť a především vůni. To je zřejmě důvod, proč tak máme rádi všechna houbová jídla. Houby jsou také již tradičně příležitost, jak vynechat z jídelníčku – alespoň na chvíli – maso.
V dobrém zelinářství se dají čerstvé houby koupit vždy. Třeba si jen dávat pozor na jejich čerstvost. Je dobré nakupovat čerstvou zeleninu vždy u téhož obchodníka, protože pokud jste jeho stálý zákazník, vždy vám řekne, zda je zelenina čerstvá, nebo je třeba počkat na novou dodávku.
Houbové karbanátky mají spoustu variant. Zde je recept, který je energeticky hodnotný a přitom zdravý.
Ingredience
- 300 g tofu natural
- 150 g hub
- 1 malá mrkev
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g cukety
- 3 PL nasekané koriandrových natě (můžete zvolit i petrželovou nebo jakékoliv čerstvé bylinky, které máte k dispozici)
- 2 PL strouhaného sýra
- 1 hrst nasekané čerstvé řeřichy (lze zaměnit za mungo klíčky)
- 1 vejce
- lžičku sojové omáčky
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej na smažení
Postup
- Rozmačkejte vidličkou tofu.
- Nakrájejte houby, mrkev, cibuli, česnek a cuketu na malinké kostičky, smíchejte s bylinkami, sýrem, vejcem a klíčky, přidejte to do rozmačkaného tofu. Ochutit sójovou omáčkou, mořskou solí a pepřem.
- Rozehřejte na pánvi trochu oleje – ne příliš silný stupeň. Z masy postupně v dlaních modelujte středně velké kuličky, které při kladení do pánve zploštěte na požadovaný tvar.
- Karbanátky smažte po obou stranách po dobu 5 minut na mírném stupni.
- Pokud chcete, aby se vám kolem karbanátku udělala jemňounká krustička, vyválejte karbanátky před smažením v mouce, např. i špaldové.
Jako přílohu doporučujeme salát z čerstvé zeleniny, celozrnný chléb nebo pečivo nebo můžete vyzkoušet i s bramborovým salátem. Tyto houbové karbanátky se velmi dobře hodí i k čerstvým rajčatům.