Tento jednoduchý staromódní horký mléčný koláč chutná tak dobře, že vás překvapí.
Ingredience
- 4 velká vejce, pokojová teplota
- 2 šálky cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 2 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/4 šálku 2% mléka
- 10 lžic másla nakrájeného na kostičky
Recept je na 16 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Ve velké míse šlehejte vejce při vysokých otáčkách 5 minut nebo dokud nezhoustnou a nezískají citronovou barvu.
- Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná.
- Vmíchejte vanilku.
- Smíchejte mouku a prášek do pečiva.
- Postupně přidávejte do těsta a šlehejte na nízkých otáčkách, dokud nebude hladké.
- V malém hrnci zahřejte mléko a máslo, dokud se máslo nerozpustí.
- Postupně přidávejte do těsta.
- Šlehejte, dokud se nespojí.
- Nalijte do vymazané formy 33×23 cm.
- Pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, 30-35 minut.
- Nechte vychladnout na mřížce.