Holandská omáčka je bohatá krémová emulze, která již po staletí lahodí chuťovým buňkám po celém světě. Je to klasická francouzská omáčka známá svou sametovou strukturou a pikantní chutí, která se často používá jako doplněk k různým pokrmům, z nichž nejznámější jsou vejce Benedikt.
V tomto článku se seznámíme s původem, přísadami, způsoby přípravy a oblíbeným použitím holandské omáčky.
Původ holandské omáčky
Navzdory svému názvu nepochází ve skutečnosti z Nizozemska. Její kořeny sahají až do Francie, konkrétně do kulinářských tradic francouzského regionu Normandie. Předpokládá se, že omáčka vznikla v 17. století a od té doby se stala základem francouzské kuchyně.
Ingredience pro přípravu holandské omáčky
- Vaječné žloutky: Žloutky slouží jako základ omáčky a dodávají jí krémovou a hedvábnou strukturu.
- Máslo: Neosolené máslo se rozpustí a emulguje se do žloutků, aby se vytvořila hustá konzistence.
- Citronová šťáva: Vlivem pikantní chuti čerstvé citronové šťávy se omáčka stává osvěžující a zářivou.
- Sůl a pepř: Tato koření zvýrazňují celkovou chuť a vyvažují chutě.
S čím podávat recept na holandskou omáčku?
- Vejce Benedikt: Tento klasický snídaňový nebo pozdní snídaňový pokrm se skládá z pošírovaných nebo ztracených vajec, šunky nebo slaniny a anglických muffinů přelitých holandskou omáčkou.
- Dušená zelenina: V případě, že se jedná o zeleninu, která se vaří v páře, je možné použít holandskou omáčku: chřest, brokolice, růžičková kapusta nebo květák jsou luxusní.
- Grilované ryby nebo mořské plody: Slouží jako lahodná příloha ke grilovanému lososovi, krevetám nebo humrovi.
- Pečené brambory: Vychutnejte si hořkou holandskou omáčku na pečených bramborách, které jsou chutnou a požitkářskou přílohou.
- Sendviče a hamburgery: Pro větší bohatost ji lze použít jako pikantní a krémovou pomazánku na sendviče a hamburgery.
- Pečené maso: Holandská omáčka se také skvěle hodí k pečenému masu nebo kuřecí roládě s náplní.
Skladování připravené holandské omáčky
Skladování holandské omáčky může být poněkud náročné, protože má tendenci se oddělovat a ztrácet svou krémovou konzistenci, když je uložena v chladničce. Pokud ji však potřebujete skladovat krátkodobě, zde je několik tipů, které vám pomohou zachovat její kvalitu:
Pokud vám zbyla holandská omáčka, kterou chcete uchovat den nebo dva, přelijte ji do vzduchotěsné nádoby, dokud je ještě teplá. Nádobu pevně uzavřete, aby se do ní nedostal vzduch, protože vystavení vzduchu může způsobit rychlejší zkažení omáčky.
Vložte vzduchotěsnou nádobu do chladničky. Omáčka po zchlazení zhoustne a ztuhne, ale to je normální. Nezapomeňte, že po opětovném ohřátí nemusí být textura tak hladká a krémová, ale stále by měla být použitelná.
K ohřívání omáčky použijte šetrný zdroj tepla, například dvojitý kotel nebo mikrovlnnou troubu s nízkým výkonem. Dávejte pozor, abyste ji nepřehřáli, protože nadměrné teplo může způsobit srážení vajec. Při ohřívání omáčku průběžně míchejte, aby získala hladkou konzistenci.
Je důležité si uvědomit, že holandskou omáčku si nejlépe vychutnáte čerstvou a teplou a nedoporučuje se ji delší dobu skladovat. Pokud předpokládáte, že nespotřebujete celou omáčku, zvažte přípravu menší dávky, abyste předešli plýtvání.
Základní recept na holandskou omáčku
Holandská omáčka je klasická francouzská pochoutka, která díky své jemné struktuře a pikantní chuti vylepší pokrmy. Díky svému původu ve francouzské kuchyni a všestrannosti se stala oblíbenou k opečeným toustům po celém světě.
Ingredience na holandskou omáčku
- 10 lžic másla
- 3 ks vaječných žloutků
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 1/2 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
Postup na holandskou omáčku
- Nejprve si v rendlíku rozpusťte máslo.
- Dejte si pozor, aby nezačalo vřít. Do mixéru vložte vaječné žloutky, šťávu z citronu, 1/4 lžičky soli a pepř.
- Na střední stupeň šlehejte po dobu 30 vteřin, poté přepněte na nejvyšší stupeň a opět šlehejte po dobu 30 vteřin.
- Rozpuštěné máslo přelijte do odměrky. Přepněte mixér na nejnižší stupeň a opatrně začněte přilévat do směsi rozpuštěné máslo.
- Hotovou holandskou omáčku nechte chvilku odpočívat a spotřebujte do 30 minut.
Holandská omáčka k lososu – recept
Holandskou omáčku si nejlépe vychutnáte čerstvou, proto ji doporučujeme připravit těsně před podáváním. Je důležité si uvědomit, že holandská omáčka obsahuje syrová vejce, proto by se neměla nechávat delší dobu při pokojové teplotě.
Ingredience na holandskou omáčku k lososu
- 3 velké žloutky
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 šálek nesoleného másla, rozpuštěného a vyčištěného
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na holandskou omáčku k lososu
- Naplňte hrnec několika centimetry vody a na mírném ohni ji přiveďte k varu.
- Budete ji používat jako dvojitý kotel, abyste omáčku jemně zahřáli.
- V žáruvzdorné misce, která se těsně vejde na horní část hrnce, vyšlehejte žloutky a vodu, dokud se dobře nespojí.
- Umístěte misku na horní část hrnce a dbejte na to, aby se dno misky nedotýkalo vařící vody. Tím vytvoříte efekt dvojitého kotle.
- Žloutky šlehejte nepřetržitě asi 2 minuty, dokud nezhoustnou a nezískají světle žlutou barvu.
- Do žloutků pomalu za stálého šlehání přilévejte rozpuštěné a přepuštěné máslo. Je důležité přidávat máslo postupně, aby se emulze správně vytvořila.
- Pokračujte ve šlehání, dokud omáčka nezhoustne a nestane se hladkou.
- Jakmile je všechno máslo zapracováno, odstavte mísu z ohně.
- Vmíchejte čerstvou citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Koření upravte podle svých preferencí.
- Nyní je holandská omáčka připravena k podávání.
- Můžete ji použít ihned nebo ji udržovat teplou tak, že misku vložíte do větší mísy s teplou vodou, dokud nebude připravena k podávání.
Recept na veganskou holandskou omáčku
Veganská holandská omáčka je vynikající alternativou pro ty, kteří vyznávají rostlinný nebo bezmléčný životní styl. Vychutnejte si ji na pečené zelenině, tofu Benedikt, veganských sendvičích k snídani nebo jakémkoli jiném pokrmu, který tradičně vyžaduje holandskou omáčku.
Ingredience na veganskou holandskou omáčku
- 1 šálek neslazeného sójového nebo mandlového mléka
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 polévkové lžíce výživného droždí
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce rafinovaného kokosového oleje nebo veganského másla
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy veganské holandské omáčky
- V malé misce šlehejte sójové nebo mandlové mléko a kukuřičný škrob, dokud se kukuřičný škrob zcela nerozpustí. Odstavte.
- V malém hrnci rozpusťte na mírném ohni rafinovaný kokosový olej nebo veganské máslo.
- Do hrnce přidejte výživné droždí a za stálého míchání 1-2 minuty vařte, dokud nezačne vonět.
- Do kastrůlku postupně přilévejte směs sójového nebo mandlového mléka za stálého šlehání, aby se netvořily hrudky.
- Přidejte do pánve čerstvou citronovou šťávu a dijonskou hořčici a pokračujte ve šlehání, dokud směs nezhoustne na krémovou konzistenci.
- Snižte teplotu na minimum a omáčku za občasného míchání vařte další 2-3 minuty. Omáčka by měla mít hladkou strukturu a pokrývat hřbet lžíce.
- Odstavte hrnec z ohně a veganskou holandskou omáčku podle chuti osolte a opepřete. Koření upravte podle svých preferencí.
- Veganská holandská omáčka je nyní připravena k podávání. Použijte ji ihned nebo ji nechte v teple, dokud ji nebudete chtít podávat.
Omáčka k masu – recept
Jednoduchá a rychlá omáčka z vývaru a vína, která se hodí ke každému pečenému nebo vařenému masu.
Ingredience na omáčku k masu
- 1 šálek červeného vína
- 1 šálek hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1 šalotka, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce nesoleného másla (nebo olivového oleje pro bezmléčnou verzi)
- 1 lžíce hladké mouky (nepovinné, na zahuštění)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na omáčku k masu
- V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Pokud používáte olivový olej, zahřejte ho v hrnci místo něj.
- Do pánve přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek.
- Smažte je, dokud nezprůsvitní a nezavoní, asi 2-3 minuty.
- Přilijte červené víno a přiveďte ho k varu. Nechte ho asi 5 minut vařit, aby se snížil obsah alkoholu a zkoncentrovala chuť.
- Do hrnce přidejte hovězí nebo zeleninový vývar a směs přiveďte k mírnému varu.
- Nechte vařit dalších 10-15 minut, aby se chutě spojily a omáčka se mírně zredukovala.
- Pokud dáváte přednost hustší omáčce, můžete smíchat mouku s malým množstvím vody a vytvořit kaši.
- Kaši postupně zašlehejte do omáčky a neustále míchejte, dokud nezhoustne.
- Pokračujte ve vaření další 2-3 minuty, aby se vyvařila případná chuť syrové mouky.
Rychlá omáčka – recept
Tato rychlá česneková máslová omáčka dodá každému pokrmu výraznou chuť a lze ji upravit přidáním oblíbených bylinek nebo koření. Je ideální pro chvíle, kdy potřebujete jednoduchou, ale chutnou omáčku a pospícháte.
Ingredience na rychlou omáčku
- 4 lžíce nesoleného másla
- 3 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Nasekaná petrželka nebo bylinky dle vlastního výběru na ozdobu
Ingredience na rychlou omáčku
- V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo.
- Do rozpuštěného másla přidejte prolisovaný česnek a vařte asi 1-2 minuty, dokud česnek nezačne vonět.
- Dávejte pozor, abyste česnek nepřipálili.
- Vmíchejte čerstvou citronovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete.
- Koření upravte podle svých preferencí.
- Odstavte hrnec z ohně.
- Česnekovo-máslovou omáčkou přelijte požadovaný pokrm, například grilované kuře, rybu, dušenou zeleninu nebo těstoviny.
- Případně omáčku posypte nasekanou petrželkou nebo bylinkami dle vlastního výběru, abyste jí dodali svěžest a vizuální atraktivitu.
Pokud je holandská omáčka příliš hustá, můžete ji zředit postupným přiléváním lžičky teplé vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.