Jakmile jednou vyzkoušíte tuto jednoduchou techniku, už nikdy nebudete chtít vařit hnědou rýži jiným způsobem. Nepotřebujete k ní rýžovar ani žádné další speciální vybavení. Tento recept můžete podle potřeby zvýšit nebo snížit. Základní poměr je 1 díl hnědé rýže na 6 dílů vody, čímž získáte 3 šálky vařené rýže.
Příprava
- Příprava: 2 minuty
- Doba vaření: 30 minut
- Počet porcí: 3 šálky
Ingredience
- 1 šálek hnědé rýže (hodí se krátkozrnná, střednězrnná nebo dlouhozrnná hnědá rýže)
- 6 šálků vody
- sůl
- sójová omáčka nebo jiné požadované koření dle chuti
Postup
- Přivedeme k varu velký hrnec vody. Na 1 šálek rýže použijeme nejméně 6 šálků vody. Rýži propláchneme v cedníku s jemnými oky pod tekoucí vodou, abychom odstranili přebytečný škrob.
- Přidáme rýži do vroucí vody. Podle potřeby snížíme teplotu, aby nedošlo k přetečení, ale udržujeme stálý var. Vaříme nezakryté 30 minut.
- Slijeme zbývající vodu z vaření a vrátíme rýži do hrnce. Hrnec přikryjeme a necháme rýži 10 minut odpočívat mimo zdroj tepla. Rýži načechráme, podle potřeby dochutíme a podáváme.