Ačkoli název napovídá něco jiného, francouzský hedvábný koláč je americkým výtvorem. Název odkazuje na lehkou a hladkou strukturu, která zanechává v ústech hedvábně bohatý pocit.
Ingredience
- 1 plech chlazeného koláčového těsta
- 2/3 hrnku cukru
- 2 velká vejce
- 57 g neslazené čokolády, rozpuštěné
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/3 šálku změklého másla
- 2/3 šálku husté smetany ke šlehání
- 2 lžičky moučkového cukru
- šlehačka a čokoládové kudrlinky (volitelně)
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Koláčovou placku rozkrojte na polovinu. Jednu polovinu přebalte a uložte do chladničky na další použití. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte zbývající polovinu na kruh o průměru 20 cm.
- Přeneste jej do 18 cm koláčového talíře. Okraj koláče olemujte.
- Koláč vyložte dvojitou tloušťkou silné fólie. Pečeme 4 minuty při 230 °C. Odstraňte fólii. Pečte, dokud není kůrka zlatohnědá, asi o 2 minuty déle. Nechte vychladnout na drátěné mřížce.
- V malém hrnci smíchejte cukr a vejce, dokud se dobře nespojí. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nedosáhne 71 °C a nepokryje hřbet kovové lžíce.
- Odstavte z ohně. Vmíchejte čokoládu a vanilku, dokud nevznikne hladká hmota. Za občasného míchání ochlaďte na vlažnou teplotu (32 °C).
- V malé misce vyšlehejte máslo do světlé a nadýchané pěny, asi 3-4 minuty. Přidejte vychlazenou čokoládovou směs. Šlehejte na vysoké otáčky, dokud nebude světlá a nadýchaná, asi 5 minut.
- V jiné velké míse šlehejte smetanu, dokud nezačne houstnout. Přidejte moučkový cukr. Šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Vmíchejte do čokoládové směsi.
- Nalijte do krusty. Před podáváním nechte alespoň 6 hodin chladit. Podle potřeby ozdobte šlehačkou a čokoládovými kudrlinkami. Zbytky uložte do chladničky.