Recept na hamburgerový steak

Hlavní jídlaHovězí masoMaso
Hamburgerový steak

Podobně jako u Salisburského steaku se podle tohoto receptu z mletého hovězího masa tvarují placičky připomínající steaky zalité bohatou houbovou omáčkou.

Příprava

  • Příprava: 8 minut
  • Vaření: 32 až 42 minut
  • Celkem: 50 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 střední žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvé petrželky
  • 450 g libového mletého hovězího masa
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička soli, rozdělená na části
  • 1 lžíce rostlinného nebo řepkového oleje
  • 3 lžíce nesoleného másla
  • 220 g žampionů cremini nakrájených na plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • 1 lžička worcestrové omáčky

Postup

  1. Nakrájejte na tenké plátky 1 střední žlutou cibuli a prolisujte 2 stroužky česneku.
  2. Utrhněte lístky z 1 snítky čerstvé petrželky a nasekejte je najemno, abyste získali 1/2 lžičky.
  3. Do středně velké mísy přidejte 450 g libového mletého hovězího masa, 1 lžičku cibulového prášku, 1 lžičku česnekového prášku a 1/4 lžičky černého pepře.
  4. Konečky prstů jemně promíchejte.
  5. Směs rozdělte na 4 porce. Z každé z nich vytvarujte placičku o tloušťce asi 1/2 palce a šířce 4 palce.
  6. Placičky po celé ploše ochuťte 1/2 lžičky košer soli.
  7. Položte je na talíř nebo plech.
  8. Na větší litinové nebo nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci rostlinného nebo řepkového oleje, dokud se nezačne třpytit.
  9. V případě potřeby pracujte ve dvou dávkách, abyste pánev nepřeplnili, přidejte placičky a nerušeně je smažte, dokud se na dně nevytvoří zlatohnědá kůrčička, asi 5 minut.
  10. Obraťte tenkou kovovou stěrkou a vařte, dokud se na druhé straně nevytvoří hnědá kůrka, asi dalších 5 minut.
  11. Přendejte na talíř.
  12. Na stejné pánvi na středním ohni rozpusťte 3 lžíce nesoleného másla.
  13. Přidejte cibuli, 220 g na plátky nakrájených žampionů cremini a zbývající 1/2 lžičky košer soli.
  14. Za občasného míchání vařte, dokud houby nezměknou a nepustí tekutinu, asi 8 minut.
  15. Přidejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
  16. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a míchejte, dokud se mouka zcela nevstřebá a nezůstanou na ní suché kapsy.
  17. Vařte 1 až 2 minuty dozlatova.
  18. Za stálého míchání pomalu přilévejte 2 šálky hovězího vývaru a 1 lžičku worcesterské omáčky.
  19. Za častého šlehání vařte na mírném ohni 1 až 2 minuty.
  20. Za častého šlehání pokračujte ve vaření, dokud nezhoustne natolik, že se obalí hřbetem lžíce, 4 až 5 minut.
  21. Vraťte hamburgerové placičky na pánev, vložte je do houbové směsi a vařte, dokud se neprohřejí, asi 2 minuty.
  22. Rozdělte hamburgerové placičky na talíře, přelijte je lžící omáčky a ozdobte petrželkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang