Hamburger s cizrnou a kukuřicí je určitě zdravější alternativou k běžně nabízenému hamburgeru z hovězího, nebo vepřového masa.
Tento hamburger je vhodný pro lidi, kteří upřednostňují rostlinnou stravu, i pro lidi s alergií na bílkovinu kravského mléka nebo s intolerancí laktózy.
Příprava: 30 minut
Ingredience
- 1 ks cizrny v plechovce (cca 400 g)
- 1 ks kukuřice v plechovce (cca 350 g)
- 1/2 ČL mleté papriky
- 1/2 ČL mletého koriandru
- 1/2 ČL mletého kmínu
- kůra z 1 citrónu
- čerstvý koriandr
- 3 PL špaldové hladké mouky
- špaldová mouka na obalování
- sůl
- olivový olej
- hlávkový salát
- 2 ks rajčat
- kečup
- 4 ks celozrnných, špaldových housek (tvar “hamburger”)
Postup
- Do mixéru vložíme cizrnu, kukuřici, sušený koriandr, mletý kmín a papriku, citrónovou kůru, špaldovou mouku a špetku soli.
- Tuto směs rozmixujeme tak, aby její konzistence nebyla hladká, ale aby se zachovala hrubší konzistence (např. konzistence na jemno nakrájené zeleniny).
- Z takto vytvořené směsi vytvarujeme cca 4 stejně velké, 2 cm hrubé placky, které obalíme ve špaldové mouce. Poklademe je na talíř a necháme je ztuhnout v lednici asi na 20-30 minut.
- Takto připravené placky usmažíme na pánvi na rozehřátém olivovém oleji do zlatova.
- Během smažení si připravíme listy hlávkového salátu a rajčata si nakrájíme na kolečka.
- Housku si rozřízneme na polovinu a vrstvíme tak, že na spodní část natřeme kečup, na to položíme placku, rajčata a lístky hlávkového salátu a čerstvého koriandru.
Fantazii se meze nekladou, takže si samozřejmě můžete svůj hamburger s cizrnou a kukuřicí ještě dochutit podle své vlastní chuti.