carrot-cake

Máte rádi mrkvový koláč? Pak zkuste využít zbytky dýně na tento strašidelně dobrý dýňový halloweenský dort.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Celkem: 50 minut

Ingredience

Na dort

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g světlého cukru
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky sody
  • 175 g rozinek
  • ½ lžičky soli
  • 4 rozšlehaná vejce
  • 200 g rozpuštěného másla
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 500 g (oloupané dužiny) dýně

Na polevu

  • 200 g balení měkkého sýra
  • 85 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • kůra z 1 pomeranče a šťáva z poloviny pomeranče

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pečicí formu o rozměrech 30 x 20 cm vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Mouku, cukr, koření, sodu, rozinky, sůl dejte do velké mísy a promíchejte.
  2. Do rozpuštěného másla zašlehejte vejce, vmíchejte pomerančovou kůru a šťávu a poté smíchejte se suchými přísadami, dokud se nespojí. Vmíchejte dýni.
  3. Těsto nalijte do formy a pečte 30 minut, nebo dokud není zlatavé a pružné na dotek.
  4. Pro přípravu polevy vyšlehejte sýr, máslo, moučkový cukr, pomerančovou kůru a 1 lžičku šťávy do hladké a krémové konzistence, poté dejte stranou do lednice. Když je dort hotový, nechte ho 5 minut chladnout a poté ho vyklopte na chladicí mřížku.
  5. Po celém povrchu ho propíchejte špejlí a ještě teplý pokapejte zbytkem pomerančové šťávy. Nechte zcela vychladnout.
  6. Pokud chcete, ořízněte okraje dortu. Rychle vyšlehejte polevu, aby se uvolnila, a pak ji pomocí paletového nože rozetřete po povrchu dortu do špiček.
  7. Pokud dort připravujete dopředu, nechte ho v chladničce a asi 30 minut před podáváním vyjměte libovolný počet kousků. Přikrytý vydrží v lednici až 3 dny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang