Máte rádi mrkvový koláč? Pak zkuste využít zbytky dýně na tento strašidelně dobrý dýňový halloweenský dort.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 30 minut
- Celkem: 50 minut
Ingredience
Na dort
- 300 g hladké mouky
- 300 g světlého cukru
- 3 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky sody
- 175 g rozinek
- ½ lžičky soli
- 4 rozšlehaná vejce
- 200 g rozpuštěného másla
- kůra z 1 pomeranče
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 500 g (oloupané dužiny) dýně
Na polevu
- 200 g balení měkkého sýra
- 85 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- kůra z 1 pomeranče a šťáva z poloviny pomeranče
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pečicí formu o rozměrech 30 x 20 cm vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Mouku, cukr, koření, sodu, rozinky, sůl dejte do velké mísy a promíchejte.
- Do rozpuštěného másla zašlehejte vejce, vmíchejte pomerančovou kůru a šťávu a poté smíchejte se suchými přísadami, dokud se nespojí. Vmíchejte dýni.
- Těsto nalijte do formy a pečte 30 minut, nebo dokud není zlatavé a pružné na dotek.
- Pro přípravu polevy vyšlehejte sýr, máslo, moučkový cukr, pomerančovou kůru a 1 lžičku šťávy do hladké a krémové konzistence, poté dejte stranou do lednice. Když je dort hotový, nechte ho 5 minut chladnout a poté ho vyklopte na chladicí mřížku.
- Po celém povrchu ho propíchejte špejlí a ještě teplý pokapejte zbytkem pomerančové šťávy. Nechte zcela vychladnout.
- Pokud chcete, ořízněte okraje dortu. Rychle vyšlehejte polevu, aby se uvolnila, a pak ji pomocí paletového nože rozetřete po povrchu dortu do špiček.
- Pokud dort připravujete dopředu, nechte ho v chladničce a asi 30 minut před podáváním vyjměte libovolný počet kousků. Přikrytý vydrží v lednici až 3 dny.