Halloween se u nás sice příliš neslaví, to ale neznamená, že byste si doma třeba s dětmi nemohli připravit výborné halloweenské sušenky – klasický jednoduchý recept na Halloween. Jsou jednoduché a při jejich přípravě se skvěle zabavíte.
Halloweenské dezerty mají obvykle bohaté, teplé chutě – jablko se skořicí, dýňové koření a hedvábný karamel – které připravují půdu pro desítky zábavných nápadů na pečení. Bez ohledu na to, po čem vaše chuťové buňky v tomto ročním období touží, halloweenské sušenky jistě potěší.
Co je Halloween a kdy se slaví?
Halloween je svátek, který se slaví každý rok 31. října. Tato tradice vznikla na základě starobylého keltského svátku Samhain, kdy lidé zapalovali ohně a nosili kostýmy, aby zahnali duchy. V osmém století papež Řehoř III. určil 1. listopad jako čas k uctění všech svatých. Brzy se do svátku Všech svatých začlenily některé tradice Samhainu.
Večer předtím byl znám jako Předvečer všech svatých a později jako Halloween. Postupem času se z Halloweenu stal den plný aktivit, jako je koledování, vyřezávání lucerniček, slavnostní setkání, oblékání kostýmů a pojídání dobrot.
Halloween je časem, kdy můžete vyděsit svou rodinu a přátele, ale je to také čas na pohoštění. Zatímco někteří lidé si na Halloween dělají cokoli, jiní se rádi drží tradičních halloweenských jídel.
Pojďme se podívat na tradiční halloweenské potraviny a tradiční halloweenské pečení sladkostí, abyste před halloweenskou nocí přesně věděli, jaké máte možnosti.
Jaké jsou tradiční halloweenské potraviny?
Tradiční halloweenské potraviny jsou všechny věci, které rádi jíme 31. října. Jak uvidíte níže, mnohé z nich jsou sladké pochoutky, jako jsou cukrovinky a dezerty. Některé z nich také využívají chutí podzimních plodin, jako je dýně a jablka.
Mezi tradiční halloweenské pokrmy patří:
- dýňový koláč
- dýňový chléb
- karamelová jablka
- cukrová jablka
- jablečný chléb
- karamelová kukuřice
- mléčné bonbóny
- cukrová kukuřice
- halloweenské palačinky
- salát ze syrové kapusty
- strašidelné sušenky s arašídovým máslem a pavoukem
- halloweenské sušenky
Recept na Halloween sušenky
S těmito strašidelnými netopýřími a pavoučími sušenkami děti nadchnete pro Halloween. Sušenky jsou doplněné „rozmačkanými mouchami“ z kousků čokolády a budou velkým hitem. Tyto jednoduché sušenky pro děti připravíte za necelou hodinu.
Ingredience na Halloween sušenky
Halloween sušenky
- 150 g změklého másla
- 50 g moučkového cukru
- 100 g světle hnědého měkkého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 250 g hladké mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- 100 g kousků mléčné nebo hořké čokolády
Ozdoba
- 60 g rozpuštěné hořké čokolády
- 60 g moučkového cukru smíchaného s 2 lžícemi vody
- 20 bonbonů Maltesers
- 5 čokoládových sendvičových sušenek plněných krémem
- 10 čokoládových bonbónů s karamelovou náplní
Postup na Halloween sušenky
- Troubu předehřejte na 180 °C s ventilátorem nebo na 160 °C plynovou a dva plechy vyložte papírem na pečení. Máslo a cukry vyšlehejte elektrickým šlehačem do světlé a nadýchané hmoty.
- Přidejte vanilku a vejce a znovu vyšlehejte. Dřevěnou lžící vmíchejte mouku a prášek do pečiva, dokud nevznikne tuhé těsto, a poté vmíchejte čokoládové kousky
- Těsto rozdělte na 20 dílů a vyválejte z nich kuličky. Uspořádejte je na připravené plechy, dobře rozmístěné, aby bylo kam rozprostřít (možná je budete muset péct v dávkách). Dlaní nebo dnem sklenice velmi mírně přitlačte vrchní část sušenek.
- Sušenky pečte 10-12 minut, dokud okraje nezezlátnou, a poté je nechte 10 minut vychladnout na plechu. Přendejte je na drátěné mřížky a nechte zcela vychladnout.
- Chcete-li vytvořit pavoučí sušenky, položte před sebe 10 vychladlých sušenek. Lžící dejte rozpuštěnou čokoládu do sáčku a královskou polevu do jiného sáčku a konce odstřihněte nůžkami.
- Na zadní stranu dvou sušenek Maltesers naneste tečku královské polevy a naaranžujte je na jednu ze sušenek tak, aby vytvořily hlavu a tělo pavouka. Postup opakujte se zbývajícími devíti sušenkami a zbytkem Maltesers.
- Pomocí čokolády vytlačte kolem těl pavouků osm pavoučích nohou. Na hlavičky pavouků vytlačte dvě malé tečky královské polevy, abyste vytvořili oči, a pak nad oči vytlačte velmi malé tečky čokolády, abyste vytvořili zorničky. Pokud chcete, ozdobte těla královskou polevou.
- Chcete-li vytvořit netopýří sušenky, položte před sebe zbývajících 10 sušenek. Oddělte čokoládové sendvičové sušenky plněné krémem a opatrně seškrábněte krémovou náplň z kousků čokoládových sušenek.
- Pomocí malého zubatého nože nakrájejte kousky čokoládových sušenek na půlkruhy. Na střed každé vychladlé sušenky přilepte pomocí královské polevy čokoládu s karamelovou náplní a poté ještě trochu čokoládových sušenek přilepte po půlkruhu na obě strany čokoládových sušenek, abyste vytvořili netopýří křídla. Pomocí královské polevy a rozpuštěné čokolády vytlačte na čokoládky oči.
Recept na halloweenské cukroví
Každý z těchto krémových, hřejivých pamlsků je jako kousek dýňového koláče. Dýňový pokrm připravíte za 20 minut.
Ingredience na halloweenské cukroví
- 1 lžička plus 3/4 šálku másla nebo margarínu, rozděleno
- 3 šálky cukru
- 1 plechovka odpařeného mléka
- 1/2 šálku konzervované dýně
- 1 až 2 lžičky dýňového koření
- 1 balení máslových lupínků (butterscotch chips)
- 1 sklenice marshmallow krému
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek nasekaných mandlí nebo pekanových ořechů, opražených
Postup na halloweenské cukroví
- Formu o rozměrech 33 x 23 cm vyložte fólií. Alobal potřete 1 lžičkou másla a dejte stranou. V hrnci smíchejte cukr, mléko, dýni, dýňové koření a zbývající máslo. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud teploměr neukáže 115 °C.
- Odstavte z ohně. Vmíchejte lupínky, marshmallow krém a vanilku, dokud nevznikne hladká hmota. Vmíchejte ořechy. Nalijte do připravené formy. Nechte zcela vychladnout.
- Pomocí fólie vyjměte fondán z pánve. Vyhoďte fólii; nakrájejte fondán na čtverce o straně 2,5 cm. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Strašidelné oči – recept
Děti budou při pohledu na tyto oční bulvy pištět blahem. Ale nejlepší je příchuť arašídového másla. Tento strašidelný recept na halloween připravíte během hodiny.
Ingredience na strašidelné oči
- 1 a 1/2 šálku krémového arašídového másla
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 a 3/4 šálku moučkového cukru
- 340 g bílé cukrové polevy, nasekané
- 1 lžíce rostlinného tuku na pečení
- 40 M&M’s v mléčné čokoládě, různé barvy
- červený zdobicí gel
Postup na strašidelné oči
- V malé misce umíchejte burákové máslo s máslem do světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte vanilku. Postupně zašlehejte moučkový cukr. Vytvarujte kuličky o průměru 2,5 cm. Přikryjte a nechte v chladničce alespoň 30 minut.
- V misce vhodné do mikrovlnné trouby rozpusťte cukrovou polevu a rostlinný tuk; míchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Namočte kuličky arašídového másla do polevy, přebytečné množství nechte odkapat.
- Položte je na voskovaný papír. Na ně položte kuličky M&M’s hladkou stranou nahoru. Nechte stát, dokud neztuhnou. Červeným gelem vytvořte „krví podlité“ oči.
Halloweenské sušenky – recept
Tento halloweenské recept pro děti je ideálním víkendovým projektem na pečení. Vyberte si libovolné strašidelné vykrajovátko a popusťte uzdu fantazii při zdobení. Recept připravíte za 55 minut.
Ingredience na halloweenské sušenky
Sušenky
- 225 g hladké mouky a další na poprášení
- 50 g nesoleného másla, změklého
- 75 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 středně velké vejce
- 25 g zlatého sirupu
Ozdoba
- moučkový cukr na poprášení
- vykrajovátka pro Halloween, např. netopýra, dýni a čarodějnický klobouk
- 300 g fondánové polevy v různých barvách, např. černou, fialovou a oranžovou
- pera na polevu, např. černou, červenou, oranžovou, žlutou a zelenou
Postup na halloweenské sušenky
- Sušenky připravíte tak, že v kuchyňském robotu rozmixujete mouku, máslo, cukr a koření, až směs připomíná jemnou strouhanku. Přidejte vejce, sirup a 2 lžíce studené vody a šlehejte, dokud se těsto nespojí.
- Pokud kuchyňský robot nemáte, vmíchejte máslo do mouky a koření konečky prstů, vmíchejte cukr a poté vejce a sirup, abyste vytvořili těsto. Vyklopte ho na pracovní plochu a vytvarujte z něj disk.
- Zabalte a nechte 45 minut chladit.
- Předehřejte troubu na 180 °C (160 °C s ventilátorem) a vyložte 2 velké plechy papírem na pečení. Pracovní plochu lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na tloušťku 3 mm. Vyrábějte strašidelné tvary a podle potřeby znovu rozválejte odřezky.
- Mělo by jich být asi 22. Přeneste je na vyložené plechy a rozdělte je od sebe. Nechte je 15 minut chladit, aby ztuhly.
- Pečte 14 minut, nebo dokud okraje lehce nezezlátnou. Nechte 5 minut vychladnout na plechu, pak přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Pro zdobení lehce poprašte pracovní plochu moučkovým cukrem a rozválejte vybrané barvy cukrové/fondánové polevy na tloušťku 2 mm. Pomocí stejných vykrajovátek jako na sušenky vytlačte stejné množství polevy ve zvolených barvách.
- Sušenky velmi lehce potřete vodou a poté je opatrně přilepte na polevu. Chcete-li přidat více detailů, použijte pera na polevu. Podávejte.
Halloweenské skořicové sušenky – recept
Připravte tyto jedinečné skořicové sušenky, které lze podávat nejen během Halloweenu. Jejich příprava je snadná a zabere 35 minut.
Ingredience na halloweenské skořicové sušenky
Sušenky
- 150 g másla nebo blok margarínu na pečení
- 100 g tmavě hnědého měkkého cukru
- 1 středně velké vejce, lehce našlehané
- 1 lžíce čistého čirého medu
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička mletého koření
- 1/2 lžičky skořice
Ozdoba
- 200 g prosátého moučkového cukru
- barevný posyp
- pero na polevu
Postup na halloweenské skořicové sušenky
- V míse vyšlehejte máslo a cukr elektrickým šlehačem do světlé a krémové konzistence. Přidejte vejce a med, pak prosejte mouku a koření. Dobře promíchejte a vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice.
- Předehřejte troubu na 190 °C, plynovou značku 5 a vyložte plech mastným papírem. Těsto rozbalte a vložte mezi dva čisté listy potravinové fólie. Vyválejte těsto na tloušťku 5 mm.
- Pomocí vykrajovátek s halloweenským motivem nebo kulatých vykrajovátek o průměru 7 cm vykrojte 20 tvarů a rozložte je na plech.
- Sušenky pečte 10-12 minut dozlatova. Vyjměte je z trouby a nechte 5 minut vychladnout na plechu, poté je přeneste na mřížku, aby zcela vychladly.
- Na ozdobení sušenek prosejte moučkový cukr do misky a vmíchejte do něj tolik horké vody (asi 2 lžíce), aby vznikla hladká poleva. Vychladlé sušenky potřete a posypte posypkou (pokud ji používáte) a ozdobte barevnou psací polevou.
Recept na halloweenské mumie koláče
Halloween mumie koláče jsou rychlovkou z listového těsta, která je skvělým strašidelným Halloween jídlem. Vyrobíte je z pouhých 3 ingrediencí – a jsou krvelačně lahodné. Příprava zabere 35 minut.
Ingredience na halloweenské mumie koláče
- 2 x 375 g balení listového těsta, rozválené
- 6 lžic malinového džemu
- 3 lžíce mléka (nebo veganského mléka) na potření
Postup na halloweenské mumie koláče
- Předehřejte troubu na 190 °C. Plech vyložte papírem na pečení (nebo použijte papír z balíčku na pečivo).
- Rozbalte těsto (nebo ho rozválejte) a jeden plát nakrájejte na 6 stejně velkých čtverců, každý čtverec pak rozkrojte na polovinu, aby vzniklo 12 obdélníků.
- Druhý list těsta nakrájejte na tenké proužky.
- Na obdélníky naneste lžící malinový džem, vyhněte se vnějšímu okraji.
- Ozdobně přidejte proužky těsta, aby vypadaly jako mumie, a jemně přitiskněte okraje, aby se uzavřely.
- Potřete mlékem a pečte 20 minut nebo dozlatova. Podávejte teplé nebo studené a ozdobte jedlýma očima.
Mezi další oblíbené sušenky patří ovesné sušenky, máslové sušenky, cookies, banánové sušenky, domácí sušenky a raw tyčinky.