Autentické rizoto v italském stylu, které se vaří pomalu a bolestivě, ale stojí to za to. Skvěle doplňuje grilovaná masa a kuřecí pokrmy. Rýži zkontrolujte kousnutím do ní. Měla by být mírně al dente.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 45 minut
Do rizota lze přidat nejrůznější chutné přísady. Houby dodávají rizotu zemitou, pikantní chuť, díky které se hodí jako doplněk k hlavním jídlům, jako je pečené kuře, vepřové nebo hovězí maso. Italské houbové rizoto lze podávat jako přílohu, hlavní jídlo nebo jako předkrm k vícechodovému menu.
Ingredience
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 kg žampionů nakrájených na tenké plátky
- 2 střední šalotky, nakrájené na kostičky
- 2 šálky rýže
- ½ šálku suchého bílého vína
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce jemně nasekané pažitky
- ⅓ šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
Zahřejte vývar v hrnci na mírném ohni. Mezitím zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na středním ohni. Přidejte houby; vařte a míchejte, dokud nezměknou, asi 3 minuty. Houby i s tekutinou vyjměte do mísy a dejte stranou.
Do hrnce přidejte zbývající 1 lžíci olivového oleje. Vmíchejte šalotku a vařte 1 minutu. Přidejte rýži; vařte a míchejte, dokud se rýže neobalí olejem a nezíská světlou, zlatavou barvu, asi 2 minuty.
Přilijte víno a neustále míchejte, dokud se víno zcela nevstřebá. Přidejte půl šálku teplého vývaru k rýži a míchejte, dokud se vývar nevstřebá. Pokračujte v přidávání vývaru za stálého míchání, dokud se tekutina nevstřebá a rýže není měkká, ale pevná na skus, asi 15 až 20 minut.
Odstavte z ohně. Vmíchejte odstáté houby a jejich tekutinu, máslo, pažitku a parmazán. Osolte a opepřete a ihned podávejte.
Výživové údaje na jednu porci
- 431 kalorií
- bílkoviny 11,3 g
- sacharidy 56,6 g
- tuk 16,6 g
- cholesterol 29,3 mg
- sodík 1130,8 mg