Gulášová polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek u nás. V tomto receptu se naučíme dělat takzvanou „klasiku“, tedy polévku tak jak jí dostanete ve většině restaurací.
Gulášová polévka, tradiční pokrm s kořeny ve střední Evropě, si získala srdce gurmánů po celém světě svou bohatou chutí a poutavou historií.
Tato lahodná polévka, která vychází z tradičního maďarského jídla nazývaného gulyás, je symbolem spojujícím lidí skrze jedinečnou kombinaci výrazných chutí, vůní a textur. Gulášová polévka se podobně jako nejlepší frankfurtská polévka, boršč, mrkvová polévka nebo celerová polévka těší velké popularitě.
Její příprava vyžaduje pečlivé promíchání tradičních surovin, jako je hovězí maso, paprika a cibule, do harmonického pokrmu, který potěší smysly každého, kdo se do ní ponoří.
Tato polévka nejenže zahřeje v chladných dnech, ale také přináší s sebou bohaté kulturní dědictví, které se v průběhu let vyvinulo a rozšířilo do různých koutů světa.
TIP: Vyzkoušejte také různé druhy gulášů – vegetariánský guláš, mexický guláš, kančí guláš nebo třeba segedínský guláš.
Jednoduchá gulášová polévka – recept gulášová polévka
Gulášová polévka je skvělý pokrm, který rychle zahřeje tělo a potěší chuťové buňky. Tento jednoduchý recept vám umožní připravit si ji za pár kroků, aniž byste museli strávit hodiny v kuchyni. Pojďme se ponořit do chutí střední Evropy s touto lahodnou a rychlou verzí gulášové polévky.
Ingredience na jednoduchou gulášovou polévku
- 500 g hovězího masa (přednostně hovězí krk nebo plec)
- 2 středně velké cibule, nasekané na drobné kousky
- 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
- 1 červená paprika, nasekaná na kousky
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého červeného pepře (volitelně pro pikantní chuť)
- 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1,5 litru hovězího vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu
Postup na jednoduchou gulášovou polévku
- Na středně velkém hrnci si připravte hovězí maso, které omyjete a nakrájíte na menší kostky.
- Na sporáku si na středním ohni předehřejte hrnec a přidejte lžíci oleje. Rozpálený olej použijte k osmažení nasekaných cibulí a česneku. Smažte je dozlatova, což by mělo trvat asi 5 minut.
- Přidejte nakrájené hovězí maso do hrnce s osmaženými cibulkami a česnekem. Orestujte maso, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Nyní přidejte sladkou papriku, mletý kmín a červený pepř (volitelně) do hrnce s masem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přidejte nakrájenou červenou papriku a rajčatový koncentrát. Vařte ještě asi 2 minuty, než přidáte nakrájené brambory.
- Přilijte hovězí vývar a nechte polévku vařit na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou a maso zjemní.
- Polévku dochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta. Případně můžete přidat více sladké papriky či kmínu podle chuti.
- Servírujte horkou gulášovou polévku posypanou nasekanou petrželkou jako ozdobou. Podávejte s křupavým chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Gulášová polévka z mletého masa – recept
Gulášová polévka z mletého masa je rychlým a chutným způsobem, jak si vychutnat tradiční chuť guláše. Jedná se o výbornou volbu pro ty, kteří si chtějí vychutnat výtečnou polévku s minimálním úsilím.
Ingredience na gulášovou polévku z mletého masa
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 středně velké cibule, nasekané na drobné kousky
- 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
- 1 červená paprika, nasekaná na kousky
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1,5 litru hovězího vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- nasekaná čerstvá petrželka na ozdobu
Postup na gulášovou polévku z mletého masa
- Na středně velkém hrnci si připravte mleté hovězí maso.
- Na sporáku si při středním ohni předehřejte hrnec a přidejte lžíci oleje. Rozpálený olej použijte k osmažení nasekaných cibulí a česneku. Smažte je dozlatova, což by mělo trvat asi 5 minut.
- Přidejte mleté hovězí maso do hrnce s osmaženými cibulkami a česnekem. Orestujte maso, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Nyní přidejte sladkou papriku, mletý kmín a červený pepř (volitelně) do hrnce s masem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přidejte nakrájenou červenou papriku a rajčatový koncentrát. Vařte ještě asi 2 minuty, než přidáte nakrájené brambory.
- Přilijte hovězí vývar a nechte polévku vařit na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou a maso zjemní.
- Polévku dochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta. Případně můžete přidat více sladké papriky či kmínu podle chuti.
Gulášovka – recept na gulášovou polévku
Gulášovka, kouzelná kombinace hovězího masa, brambor a výrazných koření, je tradičním pokladem středoevropské kuchyně. Tato chuťově bohatá polévka vás okouzlí svou jedinečnou kombinací složek a překvapí jednoduchostí přípravy. V tomto receptu se zaměříme na důležité ingredience jako cibuli, majoránku a brambory, které dodají gulášovce neodolatelnou chuť a aromatickou atmosféru.
Ingredience na gulášovku
- 500 g hovězího masa, nakrájeného na kostky
- 2 středně velké cibule, nakrájené na drobné kostičky
- 3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kousky
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1,5 litru hovězího vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup na gulášovku
- Na středně velkém hrnci si připravte hovězí maso, které omyjete a nakrájíte na menší kostky.
- V hrnci na středním ohni zahřejte olej a přidejte nakrájené cibule. Smažte je dozlatova, což by mělo trvat asi 5 minut.
- Přidejte nakrájené hovězí maso a osmažte ho, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidejte sladkou papriku, mletý kmín a majoránku do hrnce s masem a cibulí. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přidejte nakrájené brambory a rajčatový koncentrát. Vařte ještě asi 2 minuty, než přidáte nasekaný česnek.
- Přilijte hovězí vývar a nechte polévku vařit na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a vařte asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou a maso zjemní.
- Polévku dochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta. Případně přidejte více majoránky pro intenzivnější chuť.
Maďarská gulášová polévka – recept
Maďarská gulášová polévka je slavným pokladem maďarské kuchyně a symbolizuje bohatství chutí a pikantnosti této gastronomické tradice.
Tento recept nás zavede do světa šťavnatého vepřového masa a výrazných koření, která charakterizují maďarskou kuchyni. Připravte se na výlet do srdce Maďarska s touto vzrušující verzí gulášové polévky.
Ingredience na maďarskou gulášovou polévku
- 500 g vepřového masa, nakrájeného na kostky
- 2 středně velké cibule, nasekané na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce ostré papriky (přizpůsobte podle své chuti)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička červeného pepře (volitelně pro extra pikantnost)
- 2 středně velké brambory, nakrájené na kostky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1,5 litru hovězího vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- nakrájená čerstvá petrželka na ozdobu
Postup na maďarskou gulášovou polévku
- Na středně velkém hrnci si připravte vepřové maso, které omyjete a nakrájíte na menší kostky.
- Na sporáku si při středním ohni předehřejte hrnec a přidejte lžíce oleje. Rozpálený olej použijte k osmažení nasekaných cibulí a česneku. Smažte je dozlatova, což by mělo trvat asi 5 minut.
- Přidejte nakrájené vepřové maso do hrnce s osmaženými cibulkami a česnekem. Orestujte maso, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidejte sladkou papriku, ostrou papriku (přizpůsobte podle své chuti), mletý kmín, koriandr, kari koření a červený pepř (volitelně) do hrnce s masem. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přidejte nakrájené brambory a rajčatový koncentrát. Vařte ještě asi 2 minuty, než přidáte hovězí vývar.
- Přilijte hovězí vývar a nechte polévku vařit na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a vařte asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou a maso zjemní.
- Polévku dochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta. Případně přidejte více ostré papriky pro pikantnější chuť.
- Servírujte horkou maďarskou gulášovou polévku posypanou nasekanou petrželkou jako ozdobou. Podávejte s čerstvým chlebem
Gulášová polévka s klobásou – gulášová polévka s párkem – recept
Gulášová polévka s klobásou, případně s párkem, je chutnou a sytou alternativou k tradiční gulášové polévce. Tento recept spojuje bohatou chuť červené papriky, gulášové papriky a koření, aby vytvořil lahodnou a pikantní polévku.
Přidání klobásy nebo párku dodává pokrmu další vrstvu chuti a textury. Následující recept vás provede přípravou této výjimečné gulášové polévky s výrazným kořením.
Ingredience na gulášovou polévku s klobásou
- 250 g klobásy nebo párku (libovolného druhu), nakrájeného na plátky
- 1 středně velká cibule, nasekaná na drobné kousky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce gulášové papriky
- 1/2 lžičky sušeného česneku (nebo 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky)
- 1/4 lžičky kurkumy
- 2 středně velké brambory, nakrájené na kostky
- 1 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1,5 litru hovězího vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup na gulášovou polévku s klobásou
- Na středně velkém hrnci si připravte plátky klobásy (nebo párku) a osmažte je na oleji na středním ohni. Smažte, dokud nebudou klobásy krásně zlatavé. Poté je vyjměte z hrnce a nechte stranou.
- V hrnci, ve kterém jste smažili klobásu, přidejte nasekanou cibuli a osmažte ji dozlatova, což by mělo trvat asi 5 minut.
- Přidejte sladkou papriku, gulášovou papriku, sušený česnek a kurkumu do hrnce s cibulí. Dobře promíchejte, aby se koření rozpustilo ve všech ingrediencích.
- Přidejte nakrájené brambory a rajčatový koncentrát. Pokračujte v míchání a vařte asi 2 minuty.
- Vraťte smažené klobásy (nebo párky) do hrnce.
- Přilijte hovězí vývar a nechte polévku vařit na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a vařte asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou.
- Polévku dochuťte solí a pepřem podle vašeho gusta.
- Servírujte horkou gulášovou polévku posypanou nasekanou petrželkou jako ozdobou.
Frankfurtská polévka s párkem a bramborem – recept
Frankfurtská polévka s párkem a bramborem je chutným a sytým pokrmem, který má původ ve frankfurtské kuchyni. Tato polévka spojuje lahodnou chuť párku s plátky brambor a aromatickou základní omáčkou.
Jedná se o jednoduchý a rychlý recept, který uspokojí chuťové pohárky celé rodiny. Následující recept vás provede přípravou frankfurtské polévky s párkem a bramborem.
Ingredience na frankfurtskou polévku s párkem a bramborem
- 4 větší párky frankfurtského typu
- 3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na plátky
- 1 středně velká cibule, nasekaná na drobné kousky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli (nebo podle chuti)
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa (např. jabkrového nebo vinného)
- 1 litr hovězího vývaru
- 1/2 šálku smetany (volitelné)
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup na frankfurtskou polévku s párkem a bramborem
- V hrnci svařte brambory ve slané vodě do měkka. Poté je slijte a nechte stranou.
- Na středním ohni si připravte párek Frankfurtského typu. Postupně osmažte plátky párku na oleji dozlatova. Poté je vyjměte z hrnce a nechte stranou.
- Ve stejném hrnci přidejte nasekanou cibuli a osmažte ji dozlatova.
- Přidejte majoránku, sladkou papriku, mletý kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte a osmažte asi minutu.
- Posypte hladkou mouku do směsi a míchejte, dokud se všechny ingredience nezpění do zlatavé barvy.
- Přilijte ocet a vařte další minutu, aby ocet trochu vypařil.
- Postupně přidejte hovězí vývar a brambory. Vařte asi 10 minut, dokud brambory nezměknou a polévka zhoustne.
- Přidejte smetanu (pokud používáte) a promíchejte. Vařte ještě 2-3 minuty.
- Nakonec vraťte párky zpět do hrnce a nechte je ohřát.
- Servírujte horkou Frankfurtskou polévku s párkem a bramborem, posypanou nasekanou petrželkou na ozdobu
Domácí gulášová polévka – recept
Připravte si doma lahodnou domácí gulášovou polévku z hovězího nebo vepřového masa, brambor, jemné cibulky a pikantního česneku.
Ingredience na domácí gulášovou polévku
- 200 g hovězího/vepřového masa
- 300 g brambory
- 5 stroužků česneku
- 100 g hladké mouky
- 100 g cibule
- olej
- kmín
- paprika sladká (koření)
- majoránka
- sůl
- pepř černý mletý
- polévkové koření
Postup na domácí gulášovou polévku
- Oloupejte a nakrájejte cibuli na drobné kostičky, semelte připravené maso co nejvíce na hrubo (nemáte-li mlýnek, maso nakrájejte na co nejmenší kousky a pak je ještě nožem posekejte), osolte ho a okořeňte mletým pepřem, oloupejte česnek a slisujte ho, oloupejte brambory a nakrájejte na drobnější kostky.
- V hrnci na oleji orestujte cibuli do zlatova, přidejte kmín a vložte kousky masa. Maso restujte tak 4-5 minut za stálého míchání. Do orestovaného masa přidejte papriku, promíchejte, přilejte cca 2 litry vody a dle chuti osolte. Polévku přiveďte k varu a pak do ní vložte brambory.
- Teď polévku nechte vařit dokud nebudou brambory měkké. Mezitím si na pánvičce připravte jíšku, kterou později polévku zahustíme.
- Jíška je jednoduchá, protože cibuli už máme v polévce stačí na oleji orestovat připravenou mouku. Jíšku na plameni zbytečně nerestujte dlouho, není to třeba, stačí jen minuta.
- Pokud už máme brambory v gulášové polévce skoro měkké, přidejte jíšku a pořádně vařečkou promíchejte.
- Teď je čas přidat slisovaný česnek. Vařte gulášovou polévku dokud brambory nebudou úplně měkké a polévku odstavte. Úplně nakonec přidejte majoránku a polévkové koření.
Od klasické gulášovky po variace s mletým masem, klobásou a párkem, každý z těchto receptů nabízí výbornou chuť, která potěší vaše chuťové buňky.
Gulášová polévka je pokrm, který si můžete připravit v různých variacích a upravit podle svých preferencí. Je to jednoduchá, sytá a s ohledem na použité ingredience také chutná volba pro každou příležitost.
Takže pokud toužíte po svačině, obědě nebo večeři, která vás zahřeje a potěší, neváhejte si vybrat jeden z těchto receptů na gulášovou polévku a dejte se do vaření. Věříme, že si ji užijete a budete se těšit na další horkou misku této tradiční lahůdky.