Suroviny
- 250 g hnědých (barevných) fazolí
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/2 menší syrové nebo vařené červené řepy
- rajčatový protlak – 1 lžíce
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mleté gulášové papriky
- zeleninový vývar nebo vývar z uvařených fazolí
- sůl, pepř
Příprava
- Fazole namočíme přes noc do vody, kterou pokud možno několikrát vyměníme.
- Druhý den vodu slijeme, fazole propláchneme a v čerstvé vodě vaříme do měkka se špetkou libečku a saturejky nebo mořské řasy.
- V hrnci orestujeme cibuli nakrájenou na půlměsíčky a nastrouhaný česnek.
- Přidáme červenou řepu nastrouhanou na jemno, protlak, koření, sůl a pepř a ještě chvilku orestujeme, aby se koření rozvonělo.
- Potom přidáme vývar a vaříme, než zelenina změkne.
- K základu omáčky pak přidáme 2/3 uvařených fazolí a vše rozmixujeme.
- Pokud chceme omáčku obzvlášť jemnou, můžeme ji v této chvíli propasírovat přes sítko – odstraníme tím většinu fazolových slupek.
- Omáčku případně doředíme vývarem na požadovanou hustotu, přidáme zbytek celých fazolí a ještě necháme chvilku povařit.
- Dochutíme případně solí a pepřem a podáváme.
Z řepa nepatří jen do guláše. Lze z ní připravit třeba chutné carpaccio z červené řepy. Zde recept, jak připravit carpaccio z řepy.