Grilovaný sýr v troubě je rychlý způsob, jak připravit spoustu sendvičů najednou. Zapečený smažený sýr se rozteče, zezlátne a krásně ozvláštní sendviče.
V USA se slovní spojení grilovaný sýr používá pro sýrový sendvič připravený v troubě nebo na pánvi. Jedná se o rychlé komfortní jídlo, když máte chuť na něco rychlého ke svačině nebo k večeři.
Chcete-li připravit perfektní grilovaný sýrový sendvič, začněte svým oblíbeným chlebem. Kváskový, celozrnný nebo vícezrnný může dát vašemu sendviči vyniknout. Poté se rozhodněte, jaký druh sýra chcete použít. Skvělý je klasický plátkový sýr nebo čedar, ale klidně ho smíchejte s goudou, brie nebo provolone.
Vnější část sendviče namažte máslem a umístěte jej do pánve na nízkou střední teplotu a každou minutu nebo dvě ho otočte, aby se zajistilo rovnoměrné propečení. Pokud chcete získat extra chuť, přidejte mezi vrstvy sýra několik plátků šunky a rajčat.
Jakmile se sýr roztaví a vnější povrch je dozlatova, sundejte pánev z ohně a vychutnejte si svůj lahodný grilovaný sýrový sendvič. Děti i dospělí ocení jednoduchost a lahodnost klasického grilovaného sýrového sendviče. Pokud tedy hledáte jednoduché a chutné jídlo, vyzkoušejte klasický grilovaný sýr.
Ingredience na grilovaný sýr v troubě
- 2 plátky chleba
- Máslo na namazání
- ¼ šálku strouhaného sýra čedar
- ¼ šálku strouhaného sýra mozzarella
Postup na grilovaný sýr v troubě
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Dva krajíce chleba namažte máslem. Jeden plátek položte na plech máslem dolů. Navrch položte rozdrobený sýr čedar a mozzarellu. Navrch přidejte další plátek chleba máslem nahoru.
- Opakujte pro ostatní sendviče (najednou jich můžete připravit tolik, kolik se jich vejde na plech v troubě).
- Pečte 6 minut, poté je otočte a pečte dalších 6 minut. Pokud ještě nejsou propečené, střídejte strany po 1 minutě, dokud nezhnědnou.
Smažený sýr v troubě – recept
Oproti americkému sýrovému sendviči je smažený sýr zase česká klasika, která má stále hodně příznivců, i v dnešní době zdravého stravování. Jednou za čas poctivý smažený sýr neublíží, ale určitě je lepší nesmažit a nefritovat často.
Ingredience na smažený sýr v troubě
- 2 plátky (silné 1 cm) tvrdého sýra (použít můžete eidam nebo goudu)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 ks vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 2 lžíce oleje
Postup na smažený sýr v troubě
- Každý plátek sýra rozdělíme na 4 dílky, takže máme 8 dílků sýra.
- Do misek si připravíme mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku.
- Sýr obalíme klasicky v trojobalu – napřed mouku, pak vajíčko a strouhanku. Znovu zopakujeme obalení ve vajíčku a strouhance.
- Obalené dílky sýra naskládáme na plech vystlaným pečícím papírem. Lehce pokapeme olejem.
- Pečeme při 200 °C na horním roštu dozlatova. Podáváme se zeleninou.
Hermelín v troubě s bramborem – recept
V troubě můžete připravit i obalovaný hermelín. Začněte pečenými bramborami jako přílohou a lehkou večeři máte na stole za pár minut.
Ingredience na hermelín v troubě s bramborem
- 1 nízkotučný hermelín na porci
- 180 g kuřecí šunky
- 500 g brambor
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- 1 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 1 vejce
- 1 bílek
- 20 ml mléka
- 60 g kukuřičné strouhanky
Postup na hermelín v troubě s bramborem
- Troubu vyhřejeme na 180 °C.
- Plech si vyložíme pečicím papírem a připravíme brambory – očistíme je kartáčkem, neloupeme, nakrájíme na poloviny, smícháme s trochou olivového oleje, osolíme a rozprostřete na pečicím papírem vyložený plech.
- U kraje plechu si necháme trochu volného místa na obalené sýry. Až se trouba vyhřeje, plech do ní vložíme a pečeme 45 minut při 180 °C. Po 25 minutách vyndáme a brambory promícháme. Na volné místo přidáme obalené sýry a pečeme dalších 20 minut při stejné teplotě.
- Mezitím si Hermelín nakrájíme na 4 plátky, rozdělíme do dvojic a mezi každou dvojici plátků sýra vložíme plátek šunky.
- Obalíme v klasickém trojobale, ale použijeme špaldovou mouku, rozšlehaná vejce s mlékem a kukuřičnou strouhanku nebo nadrcené kukuřičné lupínky. Takto obalené sýry pak v uvedený čas přidáme k bramborám.
Jak obalit sýr – obalovaný sýr
Trojobal se skládá ze tří surovin: hladká mouka, vejce a strouhanka. Strouhanku si připravte doma, ze sušených rohlíků. Nastrouhejte ji na jemno – práci vám významně usnadní kuchyňský robot. Do vajec nic nepřidávejte, ani mléko, vodu či sůl. Sýry obalujeme v čistých vejcích. Sýr by měl být dost slaný sám o sobě, takže dosolování vajec není potřeba.
Sýr je potřeba obalit tak, aby při smažení co nejméně vytékal. Toho dosáhneme dvěma způsoby. První je důkladné vychlazení sýra před smažením. Studený sýr se nezačne roztékat ihned po vložení do pánve, ale až po chvíli, kdy už jsou vejce v trojobalu dostatečně zpevněná.
Druhým trikem je dvojité obalení sýra. Sýr obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku, posléze ještě jednou v mouce a vajíčku a poté teprve ve strouhance. Jinou možností je obalení v mouce, vajíčku a strouhance a poté ještě jednou ve vajíčku a strouhance.
Oba způsoby jsou možné, důležité je dvojité obalení vajíčkem, protože právě vajíčko tvoří neprostupnost trojobalu, která zabrání vytékání sýra.
Recept na smažený sýr
Říká se, že smažený sýr by měl být českým národním jídlem. Tato dnes už klasika je k dostání snad ve všech restauracích a stáncích rychlého občerstvení. Pokud však na smažení použijete přepuštěné máslo, pozvednete chuť tohoto jídla o úroveň výš.
Ingredience na smažený sýr
- tuk (přepuštěné máslo, olej, sádlo)
- 300 g sýra vcelku (alternativně mohou být i plátky)
- voda
- hladká mouka
- 2 vejce
- strouhanka
- vařené brambory
- domácí tatarská omáčka
- čerstvá petrželka nebo pažitka
Postup na smažený sýr
- Nejprve si rozporcujte sýr do požadovaného tvaru, někdo má rád trojúhelníky, někdo čtverce, to je na vás.
- Připravte si do mističek vodu, hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Sýr obalte ve vodě, poté v hladké mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance. Můžete jej obalit dvakrát, ale podruhé namáčíte už jen do vejce a strouhanky.
- V hlubší pánvi si rozpalte tuk, správnou teplotu poznáte, když se kolem dřevěné vařečky budou po ponoření tvořit bublinky. V rozpáleném tuku smažte sýr z obou stran dozlatova.
- Osmažený sýr nechte okapat na mřížce nebo položte na ubrousek, abyste se zbavili přebytečného tuku.
- Podávejte s hranolky nebo vařeným bramborem a samozřejmě s domácí tatarkou. Jídlo můžete posypat na ozdobu čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
TIP: Smažené pokrmy jsou populární po celém světě. Zkuste pro nás ne úplně tradiční smažené krevety.
Pečený sýr halloumi – recept
Řecký sýr halloumi, který se vlivem tepla netaví, a je tak ideální ke grilovaní nebo k pečení.
Ingredience na pečený sýr halloumi
- 1 balení sýru halloumi
- 1 cuketa
- 1 plechovka drcených rajčat
- 120 ml rajčatové passaty
- 1 červená cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- špetka mletého římského kmínu
- čerstvý koriandr
- sůl
Postup na pečený sýr halloumi
- Ve větší pánvi (ideálně, která může později do trouby) na olivovém oleji orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Až zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a římský kmín. Osolte, přiklopte pokličkou a duste 10 minut.
- Po této době k cuketě přidejte sekaná rajčata a passatu. Dále duste 5 minut.
- Mezitím nakrájejte sýr halloumi a plátky rozprostřete na zeleninovou směs. Sýr pokapejte troškou olivového oleje a dejte péct do trouby na 180 stupňů při funkci gril.
- Až sýr z vrchu zezlátne, pánev vyndejte a vše posypte čerstvými lístky koriandru. Ihned servírujte třeba s pečivem nebo kuskusem.
Smažený sýr v horkovzdušné troubě – recept
Příprava pokrmů v horkovzdušné fritéze je v poslední době velice populární a efektivní. Můžete v ní připravit jak hlavní jídlo, tak přílohu a nakonec i dezert. Místo kuřecích stripsů zkuste tentokrát připravit klasický smažený sýr.
Ingredience na smažený sýr v horkovzdušné troubě
- 400 g sýra eidam vcelku
- 2 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- olej
- sůl
Postup na smažený sýr v horkovzdušné troubě
- Sýr eidam nakrájíme na 1 cm silné plátky.
- Vejce rozšleháme a mírně osolíme.
- Plátky eidamu namočíme do studené vody.
- Poté je obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Prostě v trojobalu podobně jako řízky.
- Horkovzdušnou fritézu vyhřejeme na 200 °C.
- Se sýrem můžeme do fritézy dát i hranolky jako přílohu a fritovat je společně.
- Smažíme až do doby kdy strouhanka na sýru zezlátne.
Smažák s hranolkami – recept
Kdo by si rád občas nezahřešil českou hospodskou a kempovou klasikou, smažákem s hranolkami? Myslíme, že jednou za čas určitě každý. Tatarka samozřejmě nesmí chybět!
Ingredience na smažák s hranolkami
- sýr eidam v celku
- hladká mouka
- strouhanka
- vejce
- mléko
- hranolky
- tatarská omáčka
- cherry rajčátka
- sůl
Postup na smažák s hranolkami
- Nejdříve si nakrájíme eidam na tolik porcí, kolik potřebujeme. Plátky sýra by měly být široké asi dva centimetry.
- Poté plátky sýra obalíme v hladké mouce, pak je vložíme do rozmíchaného vajíčka s trochou mléka a nakonec je obalíme ve strouhance .
- Sýr osmažíme na oleji z obou stran do zlatova.
- Podáváme se smaženými hranolky, případně i s tatarskou omáčkou a ozdobit můžete rozkrojeným cherry rajčátkem.
Smažená mozzarella – recept
Už jste zkusili smaženou mozzarellu? Pokud ještě ne, rozhodně ji vyzkoušejte, její šťavnatost v kombinaci se šunkou, ve které je obalená, vás zaručeně dostane.
Ingredience na smaženou mozzarellu
- 250 g sýra mozzarella (2 x 125 g balení)
- 4 plátky šunky
- 4 lístky bazalky
- 3 ks rozšlehaných vajec
- 100 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 100 ml oleje na smažení
Postup na smaženou mozzarellu
- Mozzarellu rozkrojte na poloviny, každý kousek obalte v šunce, mezi plátek šunky a sýr vložte lístek bazalky.
- Sýr obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Můžete sepnout párátky, aby se sýr dobře smažil.
- Sýr zvolna smažte na rozehřátém oleji, pak nechte okapat na papírovém ubrousku.
- Podávejte s hranolkami, nebo bramborovou kaší.
Pokud jste si mysleli, že smažený sýr je typicky českou záležitostí, asi vás překvapíme informací, že existuje téměř ve všech kuchyních, ale jak se dalo očekávat, v každé zemi se mění. V hispánských kulturách je známý jako queso frito, Švýcaři mu říkají malakoff a Řekové mají své saganaki.
Ať už se mu ale říká jakkoli, jedná se o lahodný pokrm, který můžete jíst jen tak nebo doplněný o hranolky, majonézu a salát, nebo dokonce zabalený v housce jako hamburger.