Grilovaný patizon jako těsto na pizzu výborně chutná a je i extrémně rychlé na přípravu. Žádná práce s bílou moukou a kvasnicemi. Stačí zelenina.
Pizzu lze připravit buď doma v troubě nebo v zahradě na grilu, při posezení s rodinou či kamarády.
Ingredience
- 1-2 patizony
- sůl
- rajčatový protlak podle potřeby
- 2 ks zralých rajčat
- lístky čerstvé bazalky
- strouhaný sýr
- ingredience na oblohu dle vlastní chuti
Postup
- Patizon omyjeme, nakrájíme na plátky (vrchní a spodní část nepoužíváme).
- Každý plát ogrilujeme na grilu (cca 5 minut), případně na funkci gril v troubě.
- Pláty osolíme, potřeme rajčatovým protlakem a obložíme rajčetem, lístky bazalky a strouhaným sýrem.
- Dáme na gril, případně do trouby dokud se sýr neroztopí, podáváme vychlazené.
Zdravotní účinky rajčat
- preventivně chrání před vznikem rakoviny
- mají vysoký obsah lykopen, které pomáhají chránit před kardiovaskulárními chorobami a předcházet poškození pleti před slunečním zářením
- pravidelnou konzumací pomáhají snížit riziko vzniku rakoviny prostaty u mužů
Zdravotní účinky bazalky
- velký obsah vitaminu C, minerálních látek, silic a tříslovin
- příznivě působí na trávicí trakt, tedy zvyšuje chuť k jídlu a působí proti nadýmání
- povzbuzuje trávicí činnost
- odbourává tuky a stimuluje tvorbu žluči
- zlepšuje metabolismus
- přírodní antidepresivum, zmírňuje bolesti hlavy
- čistí močové cesty
- podporuje tvorbu mateřského mléka
- antiseptikum – afty, zánět dásní, špatné hojení ran, opruzeniny, zánět hrdla