Naučte se s námi, jak pokaždé dokonale ugrilovat lilek. Použijte jej jako vynikající přílohu s kuskusovým salátem, nebo si jej vychutnejte samotný. Pro přípravu bezlepkové varianty použijte místo kuskusu quinou.
Ingredience
- 2 středně velké lilky nakrájené na 0,5 cm silná kolečka
- Extra panenský olivový olej na pokapání
- Mořská sůl
Na kuskus:
- ½ hrnku suchého kuskusu
- ½ lžičky extra panenského olivového oleje, další na pokapání
- 1 stroužek česneku, utřený
- 1 lžíce citronové šťávy a 1/2 lžičky kůry
- 3 lžíce nasekaných sušených meruněk nebo datlí
- 1/4 lžičky mořské soli
- Čerstvě mletý černý pepř
- Špetka chilli vloček
- ¼ hrnku jemně nasekané petrželky
- 3 lžíce nasekaných nebo nakrájených mandlí
- ¼ hrnku lístků máty na ozdobu
Postup
- Začněte přípravou kuskusového salátu. Kuskus uvařte v hrnci s osolenou vroucí vodou, dokud nebude al dente, asi 7 až 8 minut. Sceďte ho a přendejte do středně velké mísy.
- Přidejte olivový olej, česnek, citronovou šťávu, citronovou kůru, sušené meruňky, sůl, pepř a chilli vločky. Vmíchejte petrželku a mandle a dochuťte podle chuti.
- Rozpalte gril na středně vysokou teplotu. Lilek pokapejte olivovým olejem a posypte solí a pepřem. Grilujte 2 až 3 minuty z každé strany, dokud není dobře opálený a měkký.
- Lilek naaranžujte na talíř a doplňte kuskusovým salátem. Ozdobte čerstvou mátou. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte podle chuti.
- Podávejte pro 4 osoby jako přílohu nebo pro 2 osoby jako hlavní jídlo.