Musím se přiznat (a bez mučení), že ve vedrech, která vládla skoro celý červen, jsem neměla tu nejmenší chuť ani motivaci péct. Vlastně jsem jen chtěla dýchat s vyplazeným jazykem jako pes a nějak to přežít. Tropy fakt nejsou nic pro mě. Ale to pravděpodobně opakuju každé léto. V tomhle období jsem vždycky dost monotematická.
No asi jste pochopili, kam tohle povede. Zvládla jsem teda upéct Charlottu, ale musím říct, že i těch dvacet minut, co byly plechy v troubě, stačilo k tomu, aby se z našeho bytu stala rozžhavená smrtící pec. Nic moc zážitek. Zvlášť, když jste nemehla, takže pečení v kraťáscích a vršku od plavek by se ve vašem případě rovnalo rituální sebevraždě upálením. Takže musíte mít všechny rizikové oblasti zakryté tlustou vrstvou oděvu. Aspoň jsme pak měli druhý den jahodový dort k snídani. A to je docela fajn náplast.
Jenže o víkendu jsem zase dostala na něco chuť. A přestože pekelné vedro už je to tam, moje vůle k pohybu a akci byla (a stále je) mizivá. Takže mi nezbylo, než zapojit hlavu (což teda takhle při víkendu dost bolí) a vymyslet ten nejlínější dezert na světě. Dobře, tak druhej nejlínější, pokud počítáte Nutellu a lžičku. Povedlo se! A je strašně dobrej! Což je trochu problém, protože teď vím, že se dá něco takového připravit během 15 minut. Když se hodně loudáte. A to jsem vědět zkrátka neměla.
Prostě si jen upečete drobenku. Já vím, že jsem kdysi tvrdila, že péct samotnou drobenku mi přijde maličko barbarské a že se tedy snažím pod ní vždycky propašovat koláč nebo aspoň ovoce (chápete správně – crumble). Zoufalé časy si žádají zoufalé činy, znáte to. Takže si upečete drobenku, ogrilujete čerstvé meruňky, smícháte med s kapkou růžové vody a všechno to servírujete s řeckým jogurtem a malinami a pistáciemi a… Zkrátka je to skvělý a rychlý a letní a vůbec dokonalý. Tak a zítra si tyhle meruňky udělám znova. Nesuďte mě. Aspoň, dokud neochutnáte!
Grilované meruňky s pistáciovou drobenkou, řeckým jogurtem a medem
Ingredience (zhruba na 2 porce):
Na drobenku:
- 20 g studeného másla
- 20 g třtinového cukru
- 20 g polohrubé mouky
- 20 g sekaných pistácií
Grilované meruňky:
3 meruňky a kousek másla nebo olej ve spreji na potření grilu
K podávání:
- 5-6 lžic řeckého jogurtu
- 2 lžíce medu
- růžová voda
- maliny
- sekané pistácie
- sušená růžová poupátka
Postup
Troubu vyhřejte na 180°C. Z másla, třtinového cukru, mouky a pistácií rychle prsty vypracujte drobenku. Nasypte ji na plech vyložený papírem na pečení a pečte dozlatova. Nechte vychladnout.
Plotýnku nebo mřížku grilu potřete máslem či olejem. A poté na ni rozložte přepůlené meruňky a grilujte doměkka.
Grilované meruňky servírujte s řeckým jogurtem zalitým medem smíchaným s kapkou růžové vody, pistáciovou drobenkou, malinami, sekanými pistáciemi a drcenými sušenými růžovými poupátky.
Redakce Receptik.cz