grilovan25c325a92bmeru25c52588ky2b252832529-7878245

Musím se přiznat (a bez mučení), že ve vedrech, která vládla skoro celý červen, jsem neměla tu nejmenší chuť ani motivaci péct. Vlastně jsem jen chtěla dýchat s vyplazeným jazykem jako pes a nějak to přežít. Tropy fakt nejsou nic pro mě. Ale to pravděpodobně opakuju každé léto. V tomhle období jsem vždycky dost monotematická.

No asi jste pochopili, kam tohle povede. Zvládla jsem teda upéct Charlottu, ale musím říct, že i těch dvacet minut, co byly plechy v troubě, stačilo k tomu, aby se z našeho bytu stala rozžhavená smrtící pec. Nic moc zážitek. Zvlášť, když jste nemehla, takže pečení v kraťáscích a vršku od plavek by se ve vašem případě rovnalo rituální sebevraždě upálením. Takže musíte mít všechny rizikové oblasti zakryté tlustou vrstvou oděvu. Aspoň jsme pak měli druhý den jahodový dort k snídani. A to je docela fajn náplast. 

Jenže o víkendu jsem zase dostala na něco chuť. A přestože pekelné vedro už je to tam, moje vůle k pohybu a akci byla (a stále je) mizivá. Takže mi nezbylo, než zapojit hlavu (což teda takhle při víkendu dost bolí) a vymyslet ten nejlínější dezert na světě. Dobře, tak druhej nejlínější, pokud počítáte Nutellu a lžičku. Povedlo se! A je strašně dobrej! Což je trochu problém, protože teď vím, že se dá něco takového připravit během 15 minut. Když se hodně loudáte. A to jsem vědět zkrátka neměla. 

Prostě si jen upečete drobenku. Já vím, že jsem kdysi tvrdila, že péct samotnou drobenku mi přijde maličko barbarské a že se tedy snažím pod ní vždycky propašovat koláč nebo aspoň ovoce (chápete správně – crumble). Zoufalé časy si žádají zoufalé činy, znáte to. Takže si upečete drobenku, ogrilujete čerstvé meruňky, smícháte med s kapkou růžové vody a všechno to servírujete s řeckým jogurtem a malinami a pistáciemi a… Zkrátka je to skvělý a rychlý a letní a vůbec dokonalý. Tak a zítra si tyhle meruňky udělám znova. Nesuďte mě. Aspoň, dokud neochutnáte! 

Grilované meruňky s pistáciovou drobenkou, řeckým jogurtem a medem 

Ingredience (zhruba na 2 porce)

Na drobenku: 

  • 20 g studeného másla 
  • 20 g třtinového cukru 
  • 20 g polohrubé mouky 
  • 20 g sekaných pistácií 

Grilované meruňky: 

3 meruňky a kousek másla nebo olej ve spreji na potření grilu 

K podávání: 

  • 5-6 lžic řeckého jogurtu 
  • 2 lžíce medu 
  • růžová voda 
  • maliny 
  • sekané pistácie 
  • sušená růžová poupátka 

Postup

Troubu vyhřejte na 180°C. Z másla, třtinového cukru, mouky a pistácií rychle prsty vypracujte drobenku. Nasypte ji na plech vyložený papírem na pečení a pečte dozlatova. Nechte vychladnout. 

Plotýnku nebo mřížku grilu potřete máslem či olejem. A poté na ni rozložte přepůlené meruňky a grilujte doměkka. 

Grilované meruňky servírujte s řeckým jogurtem zalitým medem smíchaným s kapkou růžové vody, pistáciovou drobenkou, malinami, sekanými pistáciemi a drcenými sušenými růžovými poupátky.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang