Tento recept na Pollo Asado, neboli grilované kuře, má charakteristickou chuť díky kyselým pomerančům, nicméně i stejný podíl čerstvé pomerančové a limetkové šťávy může být dobrý. Toto vynikající kuře podávejte spolu s vychlazenou sangrií.
Ingredience
- 1 celé kuře
- 1 svazek koriandru bez tvrdých stonků
- 1 malá nahrubo nakrájená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 papričky habaňero
- 1 šálek kyselé pomerančové šťávy
- 2 lžíce pasty Achiote
- 1 lžíce soli
- rostlinný olej na grilování
- plátky limetky na podávání
Postup
- Kuře nařízneme podél obou stran páteře kuchyňskými nůžkami nebo ostrým nožem. Odstraníme páteř, kterou si můžeme nechat na vývar, a otočíme kuře na prkénko tak, aby leželo prsíčky nahoru. Stiskneme střed prsou, dokud neuslyšíme prasknutí. To pomůže kuřeti ležet na grilu rovněji. Kuře osušíme.
- V mixéru rozmixujeme koriandr, cibuli, česnek, chilli papričku, šťávu z kyselých pomerančů, pastu Achiote a sůl.
- Kuře vložíme do uzavíratelného sáčku nebo velké mísy a zalijeme marinádou. Otočíme ho, aby se obalilo. Sáček uzavřeme, resp. mísu přikryjeme, a dáme do chladu nejméně na 4 hodiny, nejvýše na 1 den.
- Připravíme gril na středně silný nepřímý žár. V případě grilu na dřevěné uhlí položíme uhlí na jednu stranu roštu. Rošt potřeme olejem. Vyjmeme kuře z marinády a přebytečnou marinádu necháme odkapat zpět do sáčku nebo mísy. Kuře lehce osolíme.
- Grilujeme kuře kůží nahoru na přímém žáru asi 5 minut, dokud lehce nezuhelnatí. Otočíme ho a grilujeme dalších 5 minut, dokud není kůže i z druhé strany lehce spálená. Otočíme kuře zpět kůží nahoru a přesuneme ho do chladnější části grilu.
- Kuře přikryjeme a grilujeme přibližně 1 hodinu, dokud teploměr zapíchnutý do nejtlustší části stehen neukazuje 74 °C. Pokud kuře dosáhlo teploty, ale potřebuje ještě trochu barvy, vrátíme ho na teplejší část grilu a grilujeme ho na přímém žáru, dokud neztmavne, přičemž ho každou minutu kontrolujeme.
- Před porcováním přendáme kuře na prkénko a necháme ho 10 minut odpočívat. Podáváme s plátky limetky, kterou můžeme vymačkat.