Tenhle recept sice zabere delší čas, ovšem výsledek vás ohromí. Servírujte s oblíbenou omáčkou nebo zeleninou a velkým množstvím ubrousků.
Ingredience
- 1,3-1,5 kg krátkých vepřových žebírek
- Sůl
- Rostlinný olej
- Grilovací omáčka podle vlastního výběru (sladko-pálivá, BBQ, hořčičná atd.)
Postup
- Žebra potřete olejem a poté je dobře osolte.
- Pro přípravu žebírek máte několik možností. Můžete je upéct v troubě vyhřáté na 120 °C (pekáč vyložte alobalem a zakryjte jej).
- Můžete je pomalu péct v plynovém grilu (zakryté) s vypnutou polovinou hořáků (položte je na stranu, která není nad přímým plamenem), nebo je můžete grilovat v klasickém zakrytém grilu na dřevěné uhlí, snažte se je nechat nad chladnější částí.
- Ať už zvolíte jakoukoli variantu úpravy, nechte žebírka nedotčená péct 90 minut. Po uplynutí 90 minut je otočte a potřete grilovací omáčkou.
- Každých zhruba 30 minut žebra otočte a znovu je potřete omáčkou.
- Nechte péct 3-5 hodin, aby se z nich vypeklo co nejvíce tuku a zůstalo jen šťavnaté maso.
- Když se maso rozpadá, ještě jednou je potřete a poté je přesuňte na rozpálenou stranu grilu. Pokud používáte metodu pečení v troubě, zapněte gril, nebo horní ohřev.
- Nechte žebra minutu nebo dvě opékat, aby omáčka mohla zkaramelizovat. Dávejte pozor a nenechte žebra příliš zčernat
- Podávejte se zelným salátem, pečivem a oblíbeným dipem.