Tenké plátky brambor pomalu upečené v troubě se smetanou a česnekem, to je ta nejchutnější příloha.
Příprava: 20 minut
Vaření: 45 minut
Podává se 8 porcí
Ingredience na 8 porcí
- 500 ml smetany (alespoň 30%)
- 500 ml mléka
- 3 stroužky česneku
- 8 velkých brambor
- 100 g strouhaného sýru typu Gruyère (nemusí být)
Postup
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Do velkého hrnce vlijte 500 ml smetany, 500 ml mléka, přidejte 3 stroužky česneku a přiveďte k varu.
- Nakrájejte 8 velkých brambor na velmi jemné plátky (asi 3–4 mm), přidejte je do smetany a vařte 3 minuty. Jemně promíchejte, aby se brambory oddělily a nepřichytily se na dno pánve.
- Brambory vyjměte děrovanou lžící a vložte je do široké a mělké zapékací mísy tak, aby byly v asi 5cm vrstvě.
- Zalijte je směsí, v níž jste brambory vařili, ale jen tolik, aby v pekáčku úplně neplavaly.
- Posypte brambory sýrem a pečte asi 30 minut, dokud brambory nezměknou a nezezlátnou.