gratinovane_brambory

Tenké plátky brambor pomalu upečené v troubě se smetanou a česnekem, to je ta nejchutnější příloha.

Příprava: 20 minut

Vaření: 45 minut

Podává se 8 porcí

Ingredience na 8 porcí

  • 500 ml smetany (alespoň 30%)
  • 500 ml mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 8 velkých brambor
  • 100 g strouhaného sýru typu Gruyère (nemusí být)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 190 °C.
  2. Do velkého hrnce vlijte 500 ml smetany, 500 ml mléka, přidejte 3 stroužky česneku a přiveďte k varu.
  3. Nakrájejte 8 velkých brambor na velmi jemné plátky (asi 3–4 mm), přidejte je do smetany a vařte 3 minuty. Jemně promíchejte, aby se brambory oddělily a nepřichytily se na dno pánve.
  4. Brambory vyjměte děrovanou lžící a vložte je do široké a mělké zapékací mísy tak, aby byly v asi 5cm vrstvě.
  5. Zalijte je směsí, v níž jste brambory vařili, ale jen tolik, aby v pekáčku úplně neplavaly.
  6. Posypte brambory sýrem a pečte asi 30 minut, dokud brambory nezměknou a nezezlátnou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang