- Příprava: 60 minut
- Vaření: 30 minut
- Náročnost: snadné
- Porce: 8
Ingredience
- 45 g nesoleného másla
- 120 ml medu
- 160 g ovesných vloček
- 100 g špaldových vloček
- 40 g pšeničných klíčků
- 1 1/2 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce lněných semínek
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2/3 lžičky soli
- 85 g opražených mandlí
- 100 g sušeného ovoce (sultánky, nakrájené meruňky, černý rybíz, brusinky)
- 35 g pufované medové špaldy
- 35 g pufované medové kukuřice
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C. Na pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo a med. Odstavte. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, špaldové vločky, pšeničné klíčky, sezamová semínka, lněná semínka, mletý muškátový oříšek a sůl.
- Když máslová směs vychladne na pokojovou teplotu, promíchejte ji se suchými přísadami, až se suchá směs mírně navlhčí. Pokud se vám směs zdá suchá, rozpusťte více másla a vmíchejte ho.
- Směs rozetřete v rovnoměrné vrstvě na plech. Pečte 30 minut, přičemž každých 10 minut přísady promíchejte a rovnoměrně rozprostřete. Vyjměte z trouby, znovu promíchejte a dejte stranou vychladnout.
- Po vychladnutí ve velké míse promíchejte směs s opraženými mandlemi, sušeným ovocem, medovou pufovanou špaldou a medovou pufovanou kukuřicí. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Podávejte s jogurtem a čerstvým ovocem a přelijte medem nebo jablečným sirupem.