Paleo koláč s krémem, čerstvými jahodami a želé glazé. Celý koláč lze připravit úplně bez doslazení medu, tedy může být kompletně s označním low carb recept. V receptu je ho jinak potřeba všehovšudy 2 lžíce + 1 lžička. Klidně si místo jednoho koláče udělejte malé tartaletky, těsto by mělo vystačit na 4 o průměru cca 8-9 cm.
Porce: 1 koláč (28 cm)
Čas přípravy: 30 minut
Doba pečení: 18 minut
Doba chlazení: 2+ hodiny
Ingredience na 1/4 korpus (průměr 28 cm):
- 1 hrnek bio strouhaného kokosu
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1/3 hrnku kokosového oleje
- 2 šťastná vajíčka
- špetka soli
- kůra z poloviny bio citrónu
Ingredience na Paleo Pastry Cream:
- 4 žloutky od šťastných slepiček
- 2 lžíce medu
- 1 1/2 hrnku kokosového mléka AroyD
- 1 lžička vanilkového prášku nebo extraktu
- 2 lžíce studené vody
- 2 lžičky práškové kvalitní hovězí grass fed želatiny (např. značky Great Lakes, Vital Proteins) – můžete ale použít i agar, který má také skvělé želírovací schopnosti
Ingredience na jahody: 2-3 hrnky čerstvých jahod
Ingredience na želé glazé:
- 1 hrnek (250ml) vody
- 2 lžičky práškové kvalitní hovězí grass fed želatiny (např. značky Great Lakes, Vital Proteins) -můžete ale použít i agar, který má také skvělé želírovací schopnosti
- šťáva z poloviny bio citrónu
- 1 lžička medu
K servírování:
- čerstvé jahody
- kůra z bio limetky nebo citrónu
Jahodový koláč – postup
Nejdříve je potřeba připravit pastry cream, aby stihnul vychladnout a utuhnout. Nejlépe večer předem (to kdybyste ho využili i na jiné dezerty). Ale bude stačit i pár hodin před pečením korpusu. Zbytek už bude rychlý.
PASTRY CREAM. Nalijte do malé mističky studenou vodu a tu poprašte po celém povrchu dvěmi lžičkami želatiny. Nechte želatinu nabobtnat, než si připravíte zbytek.
V misce si metličkou vyšlehejte žloutky s medem, dokud se hezky nespojí a nezačne se objevovat napovrchu pěna. Do kastrolku (nejlépe se zobáčkem) si nalijte kokosové mléko, které na středním plameni pomalu přiveďte pod bod varu.
Opatrně a pomalu za stálého míchání metličkou nalévejte kokosové mléko do žloutkové směsi (opravdu míchejte, aby nedošlo ke sražení). Přelijte celou směs zpátky do kastrolku a vařte dál na středním plameni, dokud celá směs trochu nezhoustne.
Opět stále míchejte, cca 5 minut. Nebo dokud na cukrářském teploměru nedosáhnete teploty 71°C. Poté přimíchejte vanilku a přepasírujte celou směs přes jemné sítko do čisté misky.
Na závěr do směsi zamíchejte připravenou nabobtnalou želatinu. A nechte směs vychladnout (nejdříve venku a pak zakryté v lednici). Jakmile budete pastry cream potřebovat, vyndejte směs z lednice a vyšlehejte do hladka (stejným nástavcem, který používáte na sníh z bílků a šlehačku).
Ale také bude stačit, když necháte směs zhruba 30 minut vystydnout a poté ji přelijete na už upečený korpus. Přidáte jahody a dáte společně utuhnout už v korpusu do lednice před finálním želé glazé.
Korpus – jak na to?
KORPUS. Předehřejte si troubu na 165°C a vymažte koláčovou formu nebo formy na tartaletky kokosovým olejem. Skvělé jsou i formy s padacím dnem.
Umixujte si strouhaný kokos na mouku. V misce ho smíchejte s mandlovou moukou, přidejte změklý kokosový olej, šťastná vajíčka, špetku soli a citrónovou kůru. Rukama zpracujte těsto.
Bude záležet v jaké formě použijete kokosový olej (třeba teď v létě je často teplotou v kuchyni rozpuštěný, v jiné období je zase tuhý). Takže pokud v tento moment těsto nedrží pohromadě, propracované ho vložte na 15 minut do lednice, kokosový olej hezky utuhne a těsto pak drží.
Mezitím si připravte dva pláty pečícího papíru a váleček. Po ztuhnutí těsta ho vložte mezi pláty papíru a vyválejte placku o tloušťce cca 3-4 mm. Těsto vystačí přesně na průměr koláčové formy 28 cm.
Odstraňte vrchní papír a opatrně překlopte těsto do formy a vypracujte hezky rukama okraje, aby byly všude stejně silné a vysoké. Pokud máte v kuchyni teplo, pracujte rychle a nebo si těsto ve formě dejte na 5 minut do mrazáku a pak pokračujte dále.
Na závěr těsto na pár místech propíchejte vidličkou a vložte do trouby. Korpus pečte 18-20 minut. Pak ho nechte zcela vychladnout na chladící mřížce (to zabere cca 30 minut).
JAHODY. Mezitím, co se vám bude chladit korpus, si omyjte jahody, zbavte je šťopek a nakrájejte je na poloviny nebo čtyři dílky.
Na vychladlý korpus navrstvěte rovnoměrně připravený pastry cream – buď už vyšlehaný z lednice nebo alespoň vystydnutý (pozor bude tekutější). Navrstvěte navrch připravené jahody a dejte prozatím do lednice, než si připravíte finální želé glazé.
Želé glazé – postup
Nalijte do malého kastrolku vodu. Po celé ploše ji zasypte práškovou želatinou a na mírném plameni začněte ohřívat (nevařte). Promíchejte želatinu metličkou a přimíchejte také med a citrónovou šťávu.
Jakmile bude vše krásně spojené hned z plotýnky odstavte a nechte na cca 20 minutek vystydnout. Po 20 minutkách začne směs už pomalu houstnou ale bude pořád ještě tekutá, takže si budete moct překontrolovat želírovací schopnost.
Vyndejte si připravený koláč z lednice a lžící začněte koláč od středu polévat připravenou želatinou přes jahody. Zkontroluje si, abyste měli želé glazé opravdu všude až po kraje korpusu.
Vložte hotový koláč do lednice a nechte tuhnout želé glazé alespoň 30 minut. Před servírováním koláč zasypte ještě čerstvými jahodami a kůrou z limety. Ta tomu dodá opravdu závěrečnou chuťovou tečku. Samozřejmě skladujte v lednici.