Ořechová granola nezasytí na tak dlouho jako vajíčka nebo jiná slaná snídaně. Ale pro mlsné dětské jazýčky je ideální. Ať už jako snídaně a nebo svačinka. Přimíchejte dětem ovoce, které mají rády a ta nejlepší granola bez lepku a obilovin je na světě. Nejlepší částí je fakt, že granola křupe i po namočení do mléka, jogurtu či kefíru.
Porce: 1 velká sklenice
Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 20 minut
Ingredience:
- 100g blanšírovaných mandlí
- 100g kešu ořechů
- 3 lžíce kokosového oleje
- 100g makadamových ořechů
- 100g pekanových ořechů
- 2 lžíce medu – volitelně
- 100g kokosových chipsů
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky vanilky
- špetka soli
Navíc:
lyofilizované ovoce
Postup:
Předehřejte troubu na 160°C. Ve food procesoru/mixéru si nasekejte nahrubo mix ořechů. Opatrně, ať je nerozemelete úplně. V kastrolu si rozehřejte na středním plameni kokosový olej spolu s medem, skořicí, vanilkou a solí. Zahřívejte zhruba 5 minut.
Poté stáhněte z plotýnky a zamíchejte do směsi připravené ořechy. Rozprostřete granolu rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a pečte 20-25 minut nebo dokud nebude granola lehce hnědá. V půlce čase plech z trouby vyndejte a granolu promíchejte.
Jakmile bude granola hotová, vyndejte ji z trouby a nechte pořádně vychladnout. Po vychladnutí ji prolámejte (pokud bude potřeba) a přidejte lyofilizované ovoce. Granolu s ovocem promíchejte a skladujte ve vzduchotěsné nádobě maximálně dva týdny.
Tip: Vyhrajte si s chutí, do kokosového oleje přisypte například kakao, měňte druhy ovoce nebo změňte složení ořechového základu.